Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Binnendijks: Brandstapel

ColumnEr zijn er in Heteren die voor Johan Derksen al een denkbeeldige brandstapel in gedachten hebben na zijn wat ongelukkig geplande 1-april grap. 

Volledig scherm
© DG
Quote

De gildenbroe­ders lieten het publiek in opperste verwarring op de dijk achter

Joop Brons

De oud-hoofdredacteur van Voetbal International is zelf nooit voetbalinternational geweest, maar toch zou hij het prachtig vinden om in zijn geboortedorp een soort standbeeld te krijgen. Hij schaart zich daarmee wel erg graag in het rijtje van Cremer en Sosabowski. Met dit verschil dat Jacob Cremer begenadigd schrijver was en de Poolse generaal wel een doel wist te raken.

Nog bonter maakten de Huissense schutters het deze week bij de brandstapel waarin het paasvuur moest worden ontstoken. De afgelopen decennia is hel en verdoemenis gepreekt over deze traditie,
 waarbij een duivel in vlammen opgaat. Eerst werd schande gesproken over het verbranden van een mensengestalte. Daarna werd het verbranden van een Judas, een joodse naam, gezien als antizionistisch.

En sinds deze week is ook de paasvuurpolitie actief die de eeuwenoude traditie fijnstof tot discussie geeft. In Huissen hebben de gilden, bewakers van veel erfgoed, die hulp niet nodig om een traditie richting brandstapel te krijgen. Toen de duivel, hoog op de brandende bult, na pakweg anderhalf uur nog geen vlam wilde vatten, besloten de schutters maar een vendelhulde te brengen zonder dat de pop geveld was. Want, zoals een inmiddels overleden Huissenaar ooit zei: de dorst kan niet wachten. De
 gildenbroeders lieten het publiek in opperste verwarring op de dijk achter. Om kwart over tien gaf uiteindelijk ook de duivel zich gewonnen: de pop tuimelde ongeschonden in het hellevuur.

Dat hebben de Huissense schutters en Johan Derksen gemeen: ze zijn alle twee voor de duvel niet bang.

Columns Binnendijks

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe