Volledig scherm
© Flip Franssen

Binnendijks: Bye-bye

ColumnKaalmans is straatbeheerder geworden. En dan heb ik het niet eens over winkels, maar over allerlei nuttige voorzieningen die worden geschrapt. 

Volledig scherm
© DG
Quote

..een ansicht­kaart. Voor de jeugd van nu: dat is een leuke foto met achterop een appje in hanenpoten

Joop Brons

Eerst verdwijnen er een paar telefooncellen, nu is er niet één meer te vinden. Postzegelautomaten zijn er al lang niet meer. De ouderwetse postbode is een zzp’er geworden: zelfstandige zonder post. 

Postkantoren zijn geschrapt en voor brievenbussen dreigt diezelfde heilloze weg. Jammer. Zo’n rood gevaarte, propvol geheimen, maar waarmee zelfs Trump geen verkiezing kan winnen. Hermetisch afgesloten, met haken in de gleuven die gemeen pijn doen als je een verstuurde brief terug wilt vissen. Of een kaart. Ach ja, een ansichtkaart. Voor de jeugd van nu: dat is een leuke foto met achterop een appje in hanenpoten. Met dit verschil dat zo’n kaartje alleen bij de geadresseerde terechtkwam. Nou ja, soms was er een datalek. Als een postbode stiekem jouw bericht las en dat vervolgens deelde met zijn nieuwsgierige huisgenoten. 

Je ontkwam er niet aan om tijdens je vakantie een mooie prentbriefkaart op de bus te gooien. Maar die hoefde je dan gelukkig niet naar al je vierhonderd vrienden te sturen, die jou allemaal weer wilden antwoorden. Heerlijk toch? Een ouderwetse brievenbus die je niet verplicht iedereen iedere dag te schrijven wat je nu weer hebt gegeten. Geen Albert Heijn die daarop reageert met een ongevraagde reclamefolder. En je moet er niet aan denken dat de postbode elke dag handenvol brieven in je bus stopt met foto’s van allemaal relatief onbekenden die je smeken om je vriend te mogen worden. Jammer dus zo’n actie van de nazaten van de PTT: bye-bye brievenbus.

Columns Binnendijks

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe