Volledig scherm
© ANP

Binnendijks: Camping

Kamperen op een zonovergoten terrein in de Provence of in Toscane. Hoe heerlijk kan het leven zijn? 

Royale staanplaatsen. Koele drankjes in de schaduw van wat bomen. Op de achtergrond klinkt het vrolijke gespetter van vakantiegangers in een reusachtig openluchtbad. Wekenlang zomerfeest. Dat kunnen zelfs al die matineuze handdoeken op rijen lege ligbedden niet verpesten.

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Hoe lachwekkend is dan het immense kampeerterrein in Huissen, waar campers tijdelijk mogen bivakkeren? Een grote, kale buitendijkse parkeervlakte, met als enige gezelschap tientallen verlaten auto’s. De campers staan er als echte woonwagens achter de met riet gedekte woningen, die ooit die naam hadden, maar waarvan de wielen allang niet meer zijn terug te vinden. Tussen de enorme vakantiewagens is amper ruimte om er een klaptafeltje te plaatsen. En tot overmaat van ramp is ook de kampwinkel sinds begin van deze maand gesloten.

Wat drijft de camperbewoners om te kiezen voor deze troosteloze omgeving? Carnaval en Umdracht zijn al tijden voorbij. Het politieke bekvechten staat, zelfs in Huissen, een paar maanden op een laag pitje. Bezienswaardigheden? De meeste monumenten zijn in de oorlog platgegooid, of na die tijd door projectontwikkelaars gesloopt. En via de meegeleverde schotel kijken naar een WK, waaraan Nederland niet eens meedoet, kan nauwelijks de vakantievreugde vergroten.

Wat trekt die vakantiegangers dan naar deze sterrencamping? Het horecaparadijs in het centrum? Of zouden ze inderdaad afkomen op dat andere feest? Dat ze met eigen ogen willen zien waarom Huissen elk jaar opnieuw viert dat de Duitsers in 1502 wonnen? 

Quote

Wat trekt die vakantie­gan­gers dan naar deze sterrencam­ping?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe