Volledig scherm
De Doelenstraat in Huissen © DG

Binnendijks: De Doelen

ColumnDe sloopkogel raakt me onverwacht harder aan dan ik had gedacht. Het dreigend einde van de Doelenstraat in Huissen gaat mij aan het hart. Het huis waarin ik ben geboren, staat er straks niet meer. Met een paar doffe dreunen gaat deze tastbare herinnering aan mijn jongste jeugd aan gruzelementen.

Volledig scherm
Columnist Joop Brons © DG
Quote

We woonden uiteinde­lijk met z'n achten in een woning die nu wordt afgeschil­derd als klein en hokkerig

Joop Brons

Mijn ouders waren de eerste bewoners van deze wederopbouwhuizen. Huissen lag na de oorlog in puin. Iedereen was op zoek naar een onderkomen, of dat nu kapotgeschoten huizen, schuren, kippenhokken of snel opgetrokken noodwoningen waren. Omdat ook mijn opa en nog twee ooms in huis werden genomen, hadden mijn vader en moeder een streepje voor bij de toewijzing van een huis aan de felbegeerde nieuwe Doelenstraat. De Doelen, zoals oudere Huissenaren nog steeds zeggen.

We woonden uiteindelijk met z'n achten in een woning die nu wordt afgeschilderd als klein en hokkerig. Een huis waarin destijds een bijkeukentje belangrijker was dan een badkamer. En toch heel royaal in de ogen van deze kleuter. Het is altijd een bijzonder straatje gebleven. Een uitbundige bloemenzee met de Umdracht, vlaggen, feestelijke ballonnen en serpentines met carnaval. Maar het blijft vooral een herinnering aan de wederopbouw van het in 1944 totaal verwoeste stadje: cultuurhistorisch erfgoed.

En nu? Sloopkogel versus Canon van Lingewaard. Hoe dubbel klinkt dat. Dat het onderzoek naar een reddingsoperatie is gedaan in opdracht van Waardwonen, de organisatie die zelf graag op die plaats huizen wil bouwen, draagt niet bij aan de geloofwaardigheid. Maar ben ik vooringenomen? Het blijft immers de plaats waar ooit mijn wieg heeft gestaan.

Columns Binnendijks

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe