Volledig scherm
De Brandenburger Tor in hartje Berlijn. © Thinkstock

Binnendijks: Duits

Het dagenlang vlagvertoon, gecombineerd met versleten schooltassen, is het beginsignaal voor talloze examenfeestjes en zonovergoten vakanties. 

Terecht, want aan die eindtoets is een tijd van angst- en inspanningszweet voorafgegaan. Mijn grootste struikelblok op de middelbare school was Duits. Ik kan er redelijk mee uit de voeten maar ik zal er nooit Weltmeister in worden. Ik had een bloedhekel aan die taal, maar vooral aan de saaie manier waarop de docente die Sprache overbracht. Wekenlang werd elke letter, elke spatie van een brokje Goethe gespeld, uitgelegd en uitgekauwd. Regel voor regel, bladzijde voor bladzijde worstelden we ons naar de volgende les. Voeg daarbij de lastige naamvallen en de eindeloze reeksen uitzonderingen, dan lijkt mijn weerzin zonneklaar. En die onverbloemde afschuw stak ik in al m’n puberale eigenwijsheid niet onder stoelen of banken. Het leidde tot een spreekbeurt (in het Duits), waarin ik het nut van alle talen noemde, behalve dat van Duits dat in mijn ogen enkel zin had in de grensstreek. Zeker in die tijd, toen van een Betuweroute nog geen sprake was. Laat staan dat je op het Centraal Station in Reeth op spoor 7 de snelle personentrein zou kunnen nemen naar de oosterburen. Ik opperde dat het beter was Spaans te onderwijzen, omdat je met die wereldtaal verder zou komen. Mijn inzet, weliswaar in vlekkeloos Duits, werd door de Lehrerin in het geheel niet op prijs gesteld. En dat was natuurlijk te verwachten. Maar dat werd pas goed duidelijk tijdens het mondelinge examen Duits. Ze pakte het moeilijkste boek van mijn lijst en strafte daarmee genadeloos mijn branieschopperij af. Iedereen in mijn klas had een voldoende. Ik was de uitzondering waar het Duits zo sterk in is.

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

Mijn grootste struikel­blok op de middelbare school was Duits

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe