Volledig scherm
Scholieren zitten klaar voor het examen © Theo Peeters

Binnendijks: Erratum

ColumnHet zit er bijna op voor de scholieren in de eindexamenklassen. Of moet je in dit stadium al spreken van studenten in opleiding? Wie pech heeft krijgt nog één kans en wie dubbel pech heeft is gezakt. 

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

Eigenlijk is zo’n foutbrief­je al een gotspe

Joop Brons

Dat geldt natuurlijk niet voor de economiemazzelaars van de havo in Elst. Dit krijgen zelfs twee kansen. Zo leer je in je schooltijd al maximaal economisch profijt te halen uit fouten van je toeleverancier.

Wat is er gebeurd? De school verzuimde het erratumformulier, een blad met fouten in het examen, uit te delen. De examenkandidaten kunnen nu kiezen: overdoen of niet. Eigenlijk is zo’n foutbriefje al een gotspe. Twee jaar lang wordt door allerlei deskundigen uit het onderwijswereldje in het allerdiepste geheim de kop gebroken over het examen. En als alles tien keer intensief is nagekeken, proefgemaakt, gecheckt en uiteindelijk gedrukt, komen er ineens fouten tevoorschijn. Dat is zoiets als het hele protocol bij het uitdelen van de examens minutieus afwerken en dan toch nog het erratumformulier vergeten.

Ik moest eraan denken toen deze week de nieuwe wethouders werden gepresenteerd. Nou ja, nieuw. De meesten krijgen een herkansing. Een herretje zouden ze op school zeggen. Met veel tamtam zijn die wethouders in de twee gemeenten voorgesteld. En niet alleen de poppetjes. Ook het beleidsprogramma van het college kwam op tafel. Stapels plannen: grondige aanpak van de vervuiling, heel veel bouwen en toch de dichtslibbende wegen openhouden. Ambitieuze plannen. Het enige dat na twee maanden intensieve onderhandelingen bij de paperassen ontbreekt is het erratumformulier. Maar misschien kunnen ze dat ook maar beter vergeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Buurt mooier maken met Lingewaard Doet

    Buurt mooier maken met Lingewaard Doet

    ANGEREN/GENDT Wie in Angeren of Gendt woont en een goed idee heeft om het dorp of de wijk 'leuker of mooier' te maken, kan zijn plan indienen op lingewaarddoet.nl. Inwoners van beide dorpen kunnen vervolgens geld doneren voor het project dat ze het best vinden. Op alle adressen Gendt en Angeren, in totaal zo'n 4.000 huishoudens, valt daarvoor binnenkort een cheque van 7,50 euro op de mat. Een gebaar van de gemeente Lingewaard, die inwonersinitiatieven wil stimuleren met het project.

Betuwe