Volledig scherm
Wilde grazers worden losgelaten in de Gendtse polder. © Rolf Hensel

Binnendijks: Grazers

columnDe Betuwe beleeft een explosie van nieuw leven. Binnen de dijken schildert de natuur alles in helderfris lentegroen, links en rechts aangezet met een flinke dot witte bloesem. 

Volledig scherm
Columnist Joop Brons © DG
Quote

Ik zag het helemaal voor me: de laatste twee raadsleden van B06 die op een bankje op de dijk mistroos­tig keken naar het werk van de vee drijvende wethouder.

Joop Brons

Sinds zondag ziet het landschap er nog weer anders uit. Lingewaards cowboy Theo Peren heeft grote grazers de wei in gejaagd. Rode geuzen en konikpaarden. De Gendtse Waard als een filiaal van de Oostvaardersplassen. Maar er is een verschil. De grazers worden hier in geval van nood bijgevoerd of ‘afgevoerd’ in plaats van afgeschoten. Het speciaal gefokte wildernisvee moet het buitendijkse landschap weer een natuurlijk aanzien geven. Beschouw het maar als compensatie voor het ongeremd grazen door de overheid voor een onrendabele Betuwelijn onder, en een rumoerige A15 boven wat ooit een stiltegebied werd genoemd. Een natuurgebied, begrensd door een dijk waarop ook de grote ronkers van de rechter weer moeten worden gedoogd.

Ik zag het helemaal voor me: de laatste twee raadsleden van B06 die op een bankje op de dijk mistroostig keken naar het werk van de vee drijvende wethouder. De harige benen onder hun opgerolde broekspijpen - een mislukte verkiezingsstunt uit het recente verleden – roodverbrand in de gloeiende lentezon. Ooit bestond B06 zelf uit de geuzen van het politieke landschap dat nu aardig kaal is gegeten door de grote liberale grazer Helga Witjes. Frans Schut heeft intussen de blote benen genomen uit zijn eigen partij die kennelijk meer kandidaat-wethouders dan raadsleden telt.

En neem van mij aan dat het zuur is voor B06 dat wethouderskandidaat Theo Peren die partij geuzen de vrijheid mocht laten kiezen. Uitgerekend bij dat beeld dat een Dijk van een Wijf heet. 

Columns Binnendijks

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe