Volledig scherm
PREMIUM
E-bikers bij fietsenzaak Stella in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

Binnendijks: Grijs

ColumnHet moet nu eindelijk eens afgelopen zijn met al die bejaarden op onze dijken. Levensgevaarlijk! Vooral die fietsers. In de afgelopen week werd weer eens pijnlijk duidelijk hoe onverantwoord de grijze golf op de pedalen staat. 

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

Als de bejaarde van het landschap wil genieten, kan hij of zij toch gewoon foto’s bekijken?

Joop Brons

Soms zelfs pelotonsgewijs. Dat scheurt daar maar keihard rond op al die e-bikes die je niet eens hoort aankomen. Sommigen hebben dan bovendien van die enorme achteruitkijkspiegels aan het stuur, waarmee ze de hele weg versperren. En, zo lees ik in een landelijk onderzoek, die oudjes zien ook nog eens slecht.

Dus, nu we toch bezig zijn: verbiedt ook meteen het wandelen op de dijk. Want laten we wel wezen, die lopers zijn toch voor het overgrote deel bejaarden die hun voordelige voorzetogen kopen bij die spotgoedkope brillensupers. En, laten we dat vooral niet vergeten: ze horen nog slecht ook. Ze merken een motor pas op als ze bijna op de koplamp zitten. 

Dan zwijg ik hier over onze senioren die met hun scootmobiels voorzichtig midden op de dijk manoeuvreren. Inmiddels gaan er al stemmen op om ook auto’s op de smalle dijken te verbieden. Als de bejaarde medemens dan toch van het landschap wil genieten, kan hij of zij toch gewoon foto’s bekijken? Of desnoods een drone met een camera boven de dijk laten vliegen? Dan kan de dijk eindelijk worden vrijgegeven voor de jonge sportieve weggebruiker, die dan zonder problemen op zijn motor langs de rivieren kan slingeren. Een schitterend idee. Als ik er een paar weken eerder op was gekomen, had ik er deze week waarschijnlijk een koninklijke onderscheiding voor opgespeld gekregen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe