Volledig scherm
Bert Dijkstra speelde jarenlang de burgemeester is de kinderserie Swiebertje. © dG

Edelachtbaartje

De populairste kinderburgemeester aller tijden is eigenlijk die van Swiebertje. Een deftige meneer, zonder wethouders of gemeenteraad. Gestoken in een keurig jacquet en met zijn eeuwige ambtsketen om, was hij vooral druk met het aansturen van Bromsnor, zijn enige veldwachter. 

Maar het vak is duidelijk aan inflatie onderhevig. Er komen steeds meer burgemeesters en ze worden almaar jonger. Deze week maakte loco-burgemeester Helga Witjes haar kindercollega bekend. Het edelachtbaartje komt uit Gendt. Hij heet Cas en is 11 jaar. Eerder al presenteerde vertrekburgemeester Toon van Asseldonk zijn eigen mini-variant: David uit Herveld, eveneens pas 11. En daar blijft het niet bij. De sportburgemeester van Arnhem heet Joep Tiernego, die op het gemeentehuis in Elst werkt. Nijmegen kent daarnaast nog eens een nachtburgemeester. Hoeveel burgemeesters kan een mens aan? Moeten we nog zoeken naar een onderwijsburgemeester, die Overbetuwe kan leren wat rekenen is? Of die Lingewaard begrijpelijke taal bijbrengt? Of zou je voor die gevallen juist weer een kinderambtenaar moeten aanstellen?

Ik blijf wel een beetje zitten met de gevolgen van die manier om jonge kinderen in te schakelen bij het beleid van de gemeente. Ik lees hoe burgemeesters de basisscholen in de gemeente afstropen op zoek naar een kinderraadsvoorzittertje, dat ook nog eens bij officiële ontvangsten wordt ingeschakeld. Ik hoef maar een willekeurige kledingwinkel binnen te lopen om een broek te kopen en dan vraag ik mezelf al af of er in Bangladesh niet een 11-jarige aan heeft zitten werken. Maar misschien moet de conclusie wel zijn dat het ambt van burgemeester ook maar kinderspel is. 

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

Er komen steeds meer burgemees­ters en ze worden almaar jonger

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe