Biomassacentrale BECC in Cuijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Biomassacentrale BECC in Cuijk. © Paul Rapp

11,4 miljard euro aan subsidie voor vervuilende biomassacentrales ‘weggegooid geld’

De miljardensubsidies die Nederland in biomassacentrales stopt zijn weggegooid geld, concludeert de Europese koepel van wetenschappers. Energie opwekken met hout zorgt zelfs voor meer CO2-uitstoot dan kolen en gas. ,,Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is.’’

68 reacties

 • Frans

  1 jaar geleden
  Lian, doe dan ook even de oplossing van het probleem rond het kernafval.
 • Frans

  1 jaar geleden
  Mart, het antwoord op de vraag of biomassacentrales te veel stikstof uitstoten ligt ingewikkelder. Het debat draait daarbij niet zozeer om de vraag of alle energie uit biomassa duurzaam is, maar welke vormen van energie uit biomassa duurzaam zijn, en onder welke voorwaarden. Elke soort biomassa heeft specifieke eigenschappen, eigen voor- en nadelen, en onzekerheden.
 • Linden Sjaak

  1 jaar geleden
  ik wil reageren omdat dit volledig uit zijn verband gaat.In alle branches loopt de wetenschap achter op ontwilkelingen in de praktijk.De praktijk is veel verder met systemen met een lage emissies. Beter dan kolen en gas.En veel tuinbouwbedrijven halen het CO2 uit de verbrandingslucht. Omdat deze goed is in te zetten bij de plantengroei. Bekende techniek waar hebben we het over? Biomassa is absoluut noodzakelijk om de klimaatdoelstelling te halen.Het enige alternatief is kernenergie.
 • de heer J. Zomers (67)

  1 jaar geleden
  Geen gele hesjes... maar ''groene'' hesjes.Biomassacentrales - nu moeten we klimaatbossen gaan aanleggen om hun stikstof-uitstoot te compenseren.
 • Dion Binsbergen

  1 jaar geleden
  Een glaciaal of ijstijd is een periode in de geschiedenis, waarin het klimaat op aarde aanzienlijk kouder was dan tegenwoordig. De laatste koude periode, het Weichselien, eindigde 11.700 jaar geleden. Het Weichselien is bekend als 'de laatste ijstijd'.
 1. Horeca Arnhem en Renkum gooit dinsdag terrassen open uit protest tegen coronaregels
  PREMIUM
  5

  Horeca Arnhem en Renkum gooit dinsdag terrassen open uit protest tegen coronare­gels

  ARNHEM - Mensen kunnen dinsdag 2 maart weer het terras op in Arnhem en Renkum. Dat verwacht voorzitter Jan van Hooijdonk van afdeling Arnhem en Renkum van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Wij hebben al onze leden opgeroepen om mee te doen met de landelijke actiedag. Het kabinet heeft nu een eerste stap gezet om de winkels te heropenen voor beperkt bezoek. Wij huldigen het devies: winkels open, dan ook de horeca open.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

 1. Lady Gaga's hondenuitlater neerschoten, honden gestolen
  Play

  Lady Gaga's hondenuit­la­ter neerscho­ten, honden gestolen

 2. Staatsgreep dreigt in Armenië, premier wil niet opstappen
  Play

  Staats­greep dreigt in Armenië, premier wil niet opstappen

Arnhem e.o.