De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer (GroenLinks).
Volledig scherm
PREMIUM
De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer (GroenLinks). © Gemeente Eindhoven

‘Chef Klimaat’ van de provincie worstelt met weerstand: ‘Het is alarmfase nummer 1'

ARNHEM - De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer (GroenLinks) worstelt. Met gemeenten die geen windmolens willen. Met de weerstand tegen de biomassacentrale van Veolia, ook binnen zijn eigen partij. Maar de Nijmegenaar gaat ‘moedig voorwaarts’. Linksom of rechtsom, er moet iets gebeuren: ,,Het is alarmfase nummer 1.”

Jan van der Meer steekt zijn irritatie vanaf het begin van het gesprek niet onder stoelen of banken: de discussie over biomassa, vindt hij, is de afgelopen maanden ontspoord. In Gelderland richt de discussie zich vooral op de biomassacentrale van Veolia in Arnhem, op Industriepark Kleefse Waard.

,,Soms leek het wel alsof er een hetze gaande was. En iedereen had er ineens een mening over en voelde zich deskundig. Maar als je het hebt over goed gebruik van biomassa, dan is het dáár juist allemaal goed geregeld.”

Hoezo dan?
,,Daar gebruiken ze biomassa op hoogwaardige wijze. Er wordt stoom van gemaakt en een beetje stroom. Uit de rookgassen halen ze weer warmte voor bedrijven. Daar doen ze het dus op een goede manier.”

Want alleen elektriciteit maken van biomassa zou niet goed zijn?
,,Als er nog centrales zijn die alleen maar elektriciteit maken, dan zouden die meteen gesloten moeten worden. Want daar heb je wind en zon voor.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.