Volledig scherm
Hout ligt klaar om te worden opgestookt in de biomassacentrale in Cuijk © Paul Rapp

Coalitie wil gebruik biomassa fors inperken: strengere eisen aan uitstoot centrales

De coalitie van D66, VVD, CDA en ChristenUnie wil dat het kabinet eisen gaat stellen aan de uitstoot van kleinere biomassacentrales. Die stoten meer stikstof en fijnstof uit dan de grote kolencentrales, maar hoeven vooralsnog niet te voldoen aan strenge eisen voor de luchtkwaliteit.

Daarnaast eist de coalitie dat het kabinet geen subsidie meer toekent aan nieuwe biomassacentrales die draaien op houtpellets zolang onzeker is of daar genoeg resthout voor beschikbaar is. De coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie zullen twee moties van D66 daarover morgen steunen. Ook een aantal linkse partijen stemt naar verwachting met de moties in.

In Nederland verrijzen binnen een paar jaar meer dan 600 biomassa-installaties, bleek onlangs uit een inventarisatie van deze site. Daarvoor zijn miljarden euro's subsidie gereserveerd. Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke duurzame energiebron die de komende jaren nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien. 

‘Wildgroei’

D66 wil de ‘wildgroei’ van centrale houtkachels aan banden leggen, zegt Tweede Kamerlid Matthijs Sienot. ,,Resthout en snoeiafval kun je best gebruiken als energiebron, maar nu wordt er veel te veel gepland. Dat betekent dat er bijvoorbeeld Canadese bossen zouden moeten worden verbrand in onze ovens, en dat is niet groen. Daarom leggen wij de lat hoger voor nieuwe centrales en investeren we liever in echt schone energie. Zo voorkomen we dat overal grote houtkachels worden gepland die subsidie slurpen en te veel stikstof, fijnstof en CO2 uitstoten.’’

De kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven die momenteel worden omgebouwd tot biomassacentrales moeten wel voldoen aan strenge uitstooteisen. Die gelden niet voor kleinere centrales, met een vermogen onder vijftien megawatt. Daarom worden er opvallend veel bouwplannen gemaakt voor biomassacentrales van 14,9 megawatt. ,,Dat zijn biomassacentrales die 12.000 huishoudens verwarmen, dus niet bepaald kleine jongens’’, aldus Siennot. ,,De uitstoot van die centrales moet worden ingeperkt.’’

Luchtkwaliteit

Het kabinet besloot onlangs dat particulieren en kleine bedrijven vanaf 1 januari geen subsidie meer krijgen voor de aanschaf van een pelletkachel of kleine biomassaketel. De CO2-winst die dat oplevert, weegt volgens minister Wiebes (Klimaat) niet op tegen de negatieve effecten van de hogere uitstoot van koolmonoxide, fijnstof en met name stikstof. Op de luchtkwaliteit hebben de kachels een negatief effect, bleek uit onderzoek van SEO in opdracht van het kabinet.

Eerder trokken de GGD's en het RIVM al aan de bel omdat zij zich zorgen maken over de gevolgen van het verbranden van biomassa voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. 

De Eerste Kamer eiste eerder deze maand dat de subsidies voor de bijstook van hout in kolencentrales op een zo kort mogelijke termijn worden stopgezet. Alle partijen op de VVD na namen een motie met die strekking aan. De miljardensubsidies die Nederland in biomassacentrales stopt, zijn volgens een invloedrijke groep Europese wetenschappers weggegooid geld. Energie opwekken met hout uit bossen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan kolen en gas, concludeert de European Academies Science Advisory Council (EASAC). ,,Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is.’’