Volledig scherm
PREMIUM
Daniël Goedhuis, mede-eigenaar van de Cuijkse biomassacentrale. © Paul Rapp

Ja, het is omstreden: hout stoken om het klimaat te redden

We verstoken steeds meer hout met miljardensubsidies om minder olie en aardgas te gebruiken. Het is de kortste klap om duurzame energie op te wekken, maar ook de meest omstreden. In Arnhem proberen bewoners de bouw van een biomassacentrale tegen te houden. Wetenschappers zijn verdeeld.

Op de parkeerplaats zijn twee luxe elektrische auto’s van het merk Tesla aan de oplader gekoppeld. Verderop staan een grote opslagloods voor houtsnippers en een stapel door timmerfabrieken afgekeurde boomstammen. Binnen wordt jaarlijks 200.000 ton aan snoeiafval, afvalhout en een klein beetje slib verbrand, omgerekend zo’n dertig vrachtwagens per dag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Taart voor ondernemers op Dag van de Ondernemers

    Taart voor onderne­mers op Dag van de Onderne­mers

    CUIJK - Hij had het er maar druk mee, wethouder Maarten Jilisen. De halve vrijdag bracht hij taart rond bij verschillende bedrijven in de gemeente Cuijk. Net als in veel andere gemeenten werd in Cuijk de Dag van de Ondernemer gevierd. Jilisen nam in zijn eentje al acht bedrijven voor zijn rekening waar hij verraste met de taart. Hier neemt John Verhoeven, directeur van metaalconstructie-, las- en montagebedrijf Friver het gebak in ontvangst.

Maasland