Volledig scherm
Stadhuis Arnhem met Eusebiuskerk. Op de voorgrond de zaal van de gemeenteraad. © DG

Pleidooi voor spoeddebat over biomassacentrale Arnhem

ARNHEM - De SP en de Partij voor de Dieren in de Arnhemse gemeenteraad willen een spoeddebat met het doel de biomassacentrale op de Kleefse Waard tegen te houden.

Onderneming Veolia kreeg drie jaar geleden al officieel groen licht van de provincie voor de centrale.

Ze wordt gestookt met snoeihout en moet de op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) gevestigde bedrijven van warmte voorzien. 

Komst onomkeerbaar

De Arnhemse wethouder Jan van Dellen liet de gemeenteraad vorige week, naar aanleiding van kritische vragen van GroenLinks, weten dat de komst van de centrale onomkeerbaar is.

Niettemin willen de oppositiepartijen via het spoeddebat het college van burgemeester en wethouders er toe bewegen om toch stappen te ondernemen.

Hun motivering stoelt naar eigen zeggen op voortschrijdend inzicht: recent onderzoek zou uitwijzen dat biomassacentrales met hun uitstoot slechter voor natuur en milieu zijn dan eerder gedacht. Een aantal jaren geleden leek biomassa nog een redelijk alternatief voor aardgas en werkte Arnhem ook mee aan de komst van de centrale.

Voorbeeld Zaandam

Met de huidige kennis van zaken ligt dat volgens SP en Partij voor de Dieren heel anders. En volgens deze partijen kan de gemeente wel degelijk nog een stokje steken voor de komst van de centrale.

Zij verwijzen naar het voorbeeld van Zaandam, waar als gevolg van een uitspraak van de Raad van State de opening van een biomassacentrale is vertraagd. Eerst moet er apart een vergunning worden aangevraagd voor de uitstoot van de bij het opwekken van warmte vrijkomende stikstof. 

Vorige maand stemde de SP overigens nog tegen een amendement van D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren om in een notitie over de energievoorziening in wijken vast te leggen dat biomassa op die schaal alleen wordt toegepast als het leidt tot minder CO2- en stikstofuitstoot. De partij vindt dat wijken niet van het  aardgas moeten gehaald zolang er geen echt schoner en betaalbaar alternatief is. 

Verzet bevolking

Onder de Arnhemse bevolking is ook sprake van groeiend verzet tegen de biomassacentrale van Veolia.  Een online petitie tegen de centrale is inmiddels al bijna 2.400 keer getekend. 

Wanneer het spoeddebat wordt gehouden, is nog niet bekend. Voordat het zo ver is, moet de gemeenteraad eerst met het verzoek  van de indiende partijen instemmen, hetgeen meestal een formaliteit is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.