Volledig scherm
Archieffoto van een biomassacentrale. © Paul Rapp

Rekenfout bij schoorsteen maakt komst biomassacentrale in Bemmel onzeker

HUISSEN/BEMMEL - Een fout bij de aanvraag van de vergunning voor de bouw van de biomassacentrale in Bemmel maakt de komst van die centrale onzeker. De bouwer Host Agriport moet een wijziging op de vergunning indienen, waarop belanghebbenden bezwaar kunnen maken. 

Wethouder Aart Slob van Lingewaard verraste donderdagavond vriend en vijand met de mededeling dat eigenaar Host Agriport een fout heeft gemaakt in de berekening van de vergunning voor de biomassacentrale. De fout zit in de hoogte van de schoorsteen van de nog te bouwen centrale. In de omgevingsvergunning is sprake van een 16 meter hoge schoorsteen. De natuurvergunning rept van een hoogte van 20 meter.

Chaos troef

Na die mededeling zo vlak voor het debat in de gemeenteraad over de biomassacentrale was chaos troef. Op de vraag wat dit nu betekende moest Slob het antwoord ook schuldig blijven. Uiteindelijk hielp een juridisch medewerker van Lingewaard hem uit de brand.

De vergunningen voor de bouw van de centrale zijn onherroepelijk. Maar voor de hoogte van de schoorsteen moet bouwer Host Agriport een wijziging voor de omgevingsvergunning (de voormalige bouwvergunning) aanvragen. Dat betekent dat belanghebbenden het recht hebben om bezwaar te maken in beroep te gaan tegen deze wijziging. 

Zekerheid

Tot gisteravond ging de raad er vanuit dat de biomassacentrale aan de Azalealaan een zekerheid was. De huidige centrale voor het tuindersgebied Next Garden draait op gas. De centrale die zijn warmte levert door verbranding van hout dient als alternatief voor de gascentrale. Voor de komende twaalf jaar heeft eigenaar Host Agriport 53 miljoen euro duurzaamheidssubsidie gekregen van het Rijk. 

Inmiddels is er behalve in de gemeenteraad van Lingewaard ook onrust ontstaan in de Arnhemse politiek. Vier oppositiepartijen daar maken zich zorgen over de luchtkwaliteit en gezondheid voor onder meer de wijk Rijkerswoerd.

Gevaar op de loer

Overigens ligt er nog een ander gevaar op de loer voor de Bemmelse centrale. Zo is er nooit een milieuvergunning aangevraagd voor de installatie van 14,8 megawatt. Alleen centrales met meer dan 15 megawatt zijn milieuvergunningsplichtig. Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft een brief gestuurd naar de provincie waarin hij wijst op de huidige aardgascentrale van 70 megawatt. Deze blijft in werking, waardoor beide gekoppelde centrales wel milieuvergunningplichtig zijn, meent hij.  

Betuwe