Volledig scherm
Industriepark Kleefse Waard in Arnhem waar de biomassacentrale van Veolia moet komen. © IPKW

Staten willen meer inzicht in biomassa: ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer’

ARNHEM - De biomassacentrales moeten terug op de Gelderse politieke agenda. De provinciale PvdA wil in oktober een bijeenkomst houden om meer inzicht te krijgen in nut en noodzaak van de centrales. 

,,Ik zie zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer’’, aldus statenlid Karin Jeurink van de PvdA.

Biomassacentrales zijn omstreden om hun uitstoot van CO2 en fijnstof, maar tegelijk gezien worden als een ‘schoon’ alternatief voor gas. Meer provinciale staten-fracties hebben behoefte aan een zogeheten rondetafelgesprek over de biomassacentrale.

Dat bleek bij de overhandiging van 6.000 e-mails van Arnhemse burgers over de komst van een biomassacentrale van Veolia op het industrieterrein aan de Westervoortsedijk. 

Verontruste Arnhemmers

Quote

Misschien komen we tot de conclusie dat we kaders moeten bijstellen.

Karin Jeurink, PvdA-fractie Gelderland

Marlous Spaander heeft namens honderden verontruste Arnhemmers de fracties in provinciale staten opgeroepen om de vergunningen voor de biomassacentrale nogmaals onder de loep te nemen.

Ze woont op woonboot ten westen van de centrale. En juist hier heeft Veolia geen onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit. 

Jeurink nodigde inspreker Spaander uit om aankomende oktober deel te nemen aan de gesprekken over biomassa. ,,Overal in Gelderland poppen de centrales op hout en mest op. Ik wil er daarom meer over weten. Het verlenen van een vergunning ligt bij Gedeputeerde Staten. Wij gaan over de kaders. Misschien komen we tot de conclusie dat we die kaders moeten bijstellen.”

IJzers in het vuur

Spaander wees Jeurink erop dat er haast is geboden. Veolia wil de centrale al in oktober opstarten.

,,Maar we hebben meer ijzers in het vuur. Aan het eind van de zomer komen we hier in het provinciehuis terug met een petitie met handtekeningen voor gedeputeerde staten’’, aldus Spaander.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.