Volledig scherm
Stikstof-actievoerder Johan Vollenbroek. © ANP

‘Stop bouw biomassa-centrale Bemmel’

BEMMEL/HUISSEN - De bouw van de biomassacentrale in Bemmel moet onmiddellijk stoppen. Dat vindt milieudeskundige Johan Vollenbroek. Hij heeft een brief naar de provincie Gelderland gestuurd waarin hij stelt dat de milieuvergunning van de centrale ontbreekt.

De biomassacentrale moet de tuinders op de grens van Bemmel met Arnhem van warmte voorzien. Dat gebeurde tot op heden door de aardgascentrale. De biomassacentrale heeft volgens de opgegeven informatie een vermogen van 14,8 megawatt (MW). Alleen centrales met meer dan 15  megawatt zijn milieuvergunningsplichtig. Voor de Bemmelse biomassacentrale is slechts een melding gedaan.

Niet voldoende

Quote

De biomassa­cen­tra­le en aardgasin­stal­la­tie zijn organisch met elkaar verbonden en moeten ook als één geheel worden gezien. De huidige aardgascen­tra­le van 70 megawatt blijft in werking, omdat de biomassa­cen­tra­le alleen niet alle warmte voor de tuinders kan leveren

Johan Vollenbroek

Volgens Vollenbroek is dat niet voldoende. ,,Ik kijk naar de gehele installatie. De biomassacentrale en aardgasinstallatie zijn organisch met elkaar verbonden en moeten ook als één geheel worden gezien. De huidige aardgascentrale van 70 megawatt blijft in werking, omdat de biomassacentrale alleen niet alle warmte voor de tuinders kan leveren. Opgeteld betekent dat een centrale van meer dan 15 megawatt en die is milieuvergunningplichtig", zegt Vollenbroek.

Volslagen verrassing

Hij heeft de provincie Gelderland nu gevraagd om de werkzaamheden voor de centrale stil te leggen. Enkele weken geleden is begonnen met de bouw van de centrale. Voor veel inwoners en raadsfracties in de gemeente Lingewaard kwam de komst van de biomassacentrale aan de Azalealaan als een volslagen verrassing. 

GroenLinks heeft daarom een raadsdebat aangevraagd. SP en D66 zullen een motie indienen met het verzoek om geen toestemming meer te geven aan nieuwe initiatieven voor biomassacentrales. 

Donderdagavond om 19.30 uur begint de raadsvergadering in zalencentrum De Valom in Huissen. 

Betuwe