Volledig scherm
© Gerard Burgers

Tegenstanders bij hoorzitting: ‘Bekijk hele vergunning biomassacentrale opnieuw’

ARNHEM - Moet Veolia een nieuwe vergunning aanvragen voor de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard? Dat is de vraag waar de provinciale commissie rechtsbescherming de komende tijd een antwoord op moet geven. 

Een botsing tussen juridische haarkloverijen en emotionele uitbarstingen. Zo kan de hoorzitting over de vergunning voor een opslagloods voor de biomassacentrale het best worden samen gevat. Toch leverde de zitting voor de tegenstanders van de centrale ook enkele interessante vragen voor de commissie op. 

Proef draaien

Volledig scherm
Ludiek protest van de bezoekers van de hoorzitting over de biomassacentrale in Arnhem. © DG

Het Franse bedrijf Veolia wil op Indrustriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem een biomassacentrale in gebruik nemen. De vergunning voor de centrale is in 2016 afgegeven en onherroepelijk. Het Franse bedrijf krijgt zelfs de komende twaalf jaar 76 miljoen euro duurzaamheidssubsidie voor de centrale, die al begonnen is met proefdraaien. 

Nadat de vergunning is verstrekt is de landelijke discussie over de uitstoot en schadelijkheid voor het milieu van biomassacentrales goed op gang gekomen. Dat heeft er toe geleid dat een grote groep verontruste Arnhemmers bij de politiek aan de bel trok over de centrale op IPKW. 

Tekst gaat onder foto verder.

Verdiepte loods

Het enige dat nog ontbrak aan Arnhemse biomassacentrale is een vergunning voor de verdiepte loods voor de opslag van biomassa. Voor de groep bezwaarmakers het haakje om toch ook nog de onherroepelijke vergunning van 2016 aan te voor het voetlicht te brengen. 

De vergunning van de opslagloods is een wijziging van de onherroepelijke vergunning voor de biomassacentrale uit 2016. De bezwaarmakers vroegen zich af of dan ook niet de gehele vergunning tegen het licht gehouden moet worden. Volgens directeur Jan Lenstra van Veolia heeft de aanpassing van de opslagloods verder geen invloed op het gehele proces. De tegenstanders van de centrale plaatsten daar vraagtekens bij.

PAS

Maar dat was niet alles. Advocaat Joop Blasweiler namens Arnhemse Bomenbond haalde het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aan. In dit programma werken overheden aan een vermindering van de uitstoot van stikstof. Elk nieuw project moet getoetst worden aan het PAS. Die toetsing geldt ook voor de verdieping van de opslagloods, aldus Blasweiler. 

Volledig scherm
Bezoekers van de hoorzitting over de biomassacentrale in Arnhem. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.