Volledig scherm
Protest in de raadszaal tijdens de bespreking van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard © DG

Veolia gaat indien nodig gevecht aan over biomassacentrale in Arnhem

ARNHEM - Het Franse concern Veolia onderneemt juridische stappen als de opening van een biomassacentrale op het Industriepark Kleefse Waard door Arnhems verzet wordt gedwarsboomd.

Medewerker Marianne Mulder van Veolia heeft dat woensdagavond laten weten aan de gemeenteraad van Arnhem. Die debatteerde over de houtgestookte centrale, waartegen het verzet vanuit de bevolking groeit. Voornaamste kritiekpunt is dat dit alternatief voor een gasgestookte centrale met zijn uitstoot veel vervuilender zou zijn voor het milieu en veel ongezonder voor de mens. 

Behoud Bomen

Voorman Mark Bosch van Werkgroep Behoud Bomen Arnhem en Marloes Spaander, een van de bewoners van woonboten in de nabij IPKW gelegen Nieuwe Haven, riepen de gemeenteraad andermaal op alsnog een stokje te steken voor de centrale, waarvoor de vergunningen een paar jaar geleden al zijn verleend door de provincie. In tegenstelling tot wat wethouder Jan van Dellen eerder beweerde, zou dat volgens hen wel degelijk nog mogelijk zijn.

Zo zou om intrekking van de door de provincie verleende natuurvergunning kunnen worden verzocht, omdat die zou stoelen op verkeerde aannames over de uitstoot van stikstof. ,,Hoe is het in godsnaam mogelijk dat, terwijl alle wetenschappers en milieuorganisaties het erover eens zijn dat biomassa in feite een leugenachtig en giftig goedje is en dat de stook ervan boordevol stikstof zit, dit college van burgemeester en wethouders toch wil doorgaan met die troep?”, zo hield Bosch de raad voor.

Quote

Veel uitspraken zijn onjuist

Marianne Mulder, Veolia

Veolia-vertegenwoordiger Mulder stelt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als door Bosch c.s. opgediend. Met haar spreekbeurt in de raad liet Veolia zich overigens voor de eerste keer publiekelijk uit over zijn eigen biomassacentrale nu die zoveel kritiek losmaakt. ,,Veel uitspraken die worden gedaan zijn onjuist en onterecht”, aldus Mulder. Zij stelt dat Veolia aan alle wet- en regelgeving voldoet.

Volgens de zegsvrouw heeft Veolia de centrale op IPKW in 2014 overgenomen met het doel om de daar gevestigde bedrijven met minder energie toe te laten kunnen en de energie-opwekking te verduurzamen. Mulder: ,,We stoten nu al 50 procent minder CO2 uit dan toen we de centrale net hadden overgenomen.” De toevoeging van een biomassacentrale aan de energie-installatie is een volgende stap in de energiereductie en vervangt een onrendabele gasketel met veel nadelig effect voor het milieu.

Stoken op takken en toppen

,,Ten opzichte van de huidige situatie vermindert door de biocentrale de CO2-uitstoot met ongeveer 20.000 ton per jaar”, stelt Mulder. Veolia wil bovendien onderzoeken hoe de CO2 kan worden afgevangen. Aan stikstof wordt 44 ton minder uitgestoten, een reductie van bijna 30 procent ten opzichte van nu. Gestookt wordt volgens haar niet op bomen en bossen, zoals de critici stellen, maar op de schone takken en toppen van bomen die vrijkomen bij het bosbeheer. ,,Per jaar gaat het om ongeveer 45.000 ton snoeihout, zeven vrachtwagens per dag.”

Veolia ontwikkelt de centrale met een overheidssubsidie van 76 miljoen euro, voor een periode van twaalf jaar. Binnen die periode zegt het bedrijf nieuwe en nog duurzamer toepassingen te willen vinden die als alternatieve energiebron kunnen dienen.

De gemeenteraad praat woensdagavond nog verder over de biomassa-centrale. Op verzoek van de SP en de Partij voor de Dieren wordt een spoeddebat gehouden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.