Volledig scherm
Protest tegen de Veolia-biomassacentrale in Arnhem, half september. © Gerard Burgers

Vollenbroek en provincie lijnrecht tegenover elkaar over biomassacentrale Arnhem

ARNHEM - Stikstofstrijder Johan Vollenbroek en de provincie Gelderland worden het niet eens over de biomassacentrale van Veolia in Arnhem. Vollenbroek wil dat de vergunningen van het bedrijf tegen het licht worden gehouden, de provincie vraagt om geduld. Maar dat heeft de Nijmegenaar niet.

Vollenbroek diende, namens zijn milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), een verzoek in bij de provincie Gelderland om de omgevingsvergunning van het bedrijf te actualiseren en de natuurvergunning in te trekken, omdat die gebaseerd zou zijn op onjuiste aannames over de uitstoot van stikstof

Maar omdat de stikstofcrisis in Nederland nog niet bezworen is, probeerde de provincie in een reactie tijd te kopen. Het provinciebestuur wil eerst duidelijkheid afwachten, voordat een besluit wordt genomen over de vergunningen van Veolia. MOB werd verzocht in te stemmen met uitstel.

Alleen uitstel als centrale niet wordt opgestart

Volledig scherm
Johan Vollenbroek © Paul Rapp

Maar Vollenbroek is dat geenszins van plan. ,,We hebben”, zegt de Nijmegenaar, ,,de provincie laten weten alleen uitstel te accepteren als het opstarten van de centrale ook wordt uitgesteld.” En dat is weer iets wat de provincie niet kan doen.

,,Omdat Veolia voldoet aan alle vergunningsvoorschriften, en handelt binnen die kaders”, zo laat een woordvoerder weten. ,,Dus de centrale kan gewoon opstarten.” De biomassacentrale, die nu proef draait, wordt volgende maand officieel in gebruik genomen.

De provincie zegt het standpunt van MOB te begrijpen, maar ook jammer te vinden. ,,Wij hebben een andere keuze gemaakt, eentje waarvan we denken dat die voor iedereen de beste is. We hadden graag afspraken gemaakt waardoor juridische stappen voorkomen zouden worden.”

In gebreke stellen

Want dat is nu wat Vollenbroek rest: juridische mogelijkheden. Gelderland gaat het verzoek van zijn organisatie in ieder geval niet binnen de normale termijn behandelen. En daarmee zijn ze in overtreding.

Het is nu aan Vollenbroek daarnaar te handelen. Hij gaat de provincie dan ook in gebreke stellen, zo laat hij weten. MOB heeft vaker zaken gewonnen die betrekking hadden op biomassacentrales.

De weerstand tegen de Veolia-centrale op Industriepark Kleefse Waard is de laatste maanden toegenomen. Omwonenden protesteren al geruime tijd en eind september besloot ook de Arnhemse gemeenteraad dat de centrale niet moest gaan draaien

De commissie-Remkes, die onlangs advies gaf over hoe het stikstofprobleem in Nederland op te lossen, adviseerde provincies en gemeenten nog eens goed de effecten van biomassacentrales te bekijken. De provincie Gelderland wil dat dus wel, maar wacht eerst de verdere ontwikkelingen in de stikstofimpasse af.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.