Volledig scherm
Het Australische parlementsgebouw in Canberra wordt door rook aan het oog onttrokken. © REUTERS

Hoofdstad Australië sluit de deuren wegens rook: Rode Kruis start inzameling voor noodhulp

FOTO'SHet Australische ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvan het hoofdkantoor in hoofdstad Canberra zit, heeft vandaag de deuren gesloten vanwege de rook die is ontstaan door de bosbranden. Niet alleen overheidsinstanties nemen maatregelen vanwege de rook in de lucht. Ook  kinderdagverblijven, winkels en musea sluiten de deuren.

Personeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken moet zeker twee dagen thuisblijven, meldden Australische media. Het departement is onder meer verantwoordelijk voor noodbeheer en de coördinatie tijdens rampen. Enkel een handjevol medewerkers werkt vanuit andere locaties.

In Canberra nemen niet alleen overheidsinstanties maatregelen vanwege de rook in de lucht. Ook veel kinderdagverblijven, winkels en musea zijn gesloten wegens de rookontwikkeling. De National Gallery of Australia, een van de belangrijkste musea van de stad, is ook dicht.

Volledig scherm
Boten op het Burley Griffin-meer zijn nauwelijks te zien door de rook. © EPA

Nergens zo slecht

Volledig scherm
Ook de Commonwealth Avenue-brug hult zich in dichte rookwolken. © EPA

Het museum zegt de deuren te sluiten om de mensen te beschermen, maar ook de kunst. Verder zijn ook veel vluchten van en naar Canberra geschrapt. Momenteel is de luchtkwaliteit nergens ter wereld zo slecht als boven Canberra.

Australië kampt al weken met de hevigste bosbranden in decennia, die al aan zeker 24 mensen het leven kostten. Verder stierven al duizenden dieren en sloegen tienduizenden mensen op de vlucht. Met name de staten New South Wales, Victoria en South Australia worden hard getroffen.

2 miljard steun

De Australische regering maakte vandaag bekend 2 miljard Australische dollar (ruim 1,2 miljard euro) vrij te maken voor de wederopbouw na de bosbranden. Het geld wordt de komende twee jaar gebruikt om slachtoffers bij te staan. ,,We focussen ons op wat het de mensen gekost heeft”, aldus premier Scott Morrison.

Inmiddels is de temperatuur in New South Wales, Victoria en South Australia gedaald en valt er hier en daar wat regen. Tegen het einde van de week wordt het weer warmer en droger. De temperaturen liggen dan mogelijk rond de 40 graden, net als afgelopen week.

Giro 5125

Volledig scherm
De luchtkwaliteit boven Canberra is momenteel de slechtste ter wereld. © EPA

Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor de hulp aan de getroffenen van de verwoestende bosbranden. De organisatie heeft hiertoe besloten omdat er in Nederland veel vragen kwamen van mensen die wat willen doen. Er is daarom een gironummer geopend zodat mensen vanuit Nederland makkelijk kunnen doneren aan het Rode Kruis in Australië. Dat kan via www.rodekruis.nl.

Het Rode Kruis in Australië is sinds juli bezig om getroffenen van de branden te helpen. Hulpverleners zijn aanwezig in meer dan 69 evacuatiecentra om mensen op te vangen die gevlucht zijn voor het vuur. Zij geven de getroffenen onder andere psychosociale hulp, delen water, voedsel en toiletspullen uit en geven ook voedsel en water aan huisdieren.

Bekijk hier al onze video's over de bosbranden in Australië:

Volledig scherm
Australië kampt al weken met de hevigste bosbranden in decennia. © EPA