Volledig scherm
Een vuurrode lucht boven Jindabyne, de woonplaats van oud-schaatsster Carla Zijlstra, op 4 januari van dit jaar. Door een gunstige wind is er inmiddels weer schone lucht in het plaatsje. © AFP

Oud-schaatsster Carla Zijlstra omringd door Australische bosbranden: ‘Alles is afgefikt’

Normaal is Jindabyne, de woonplaats van oud-schaatsster Carla Zijlstra, in de Australische zomervakantie overvol. Nu is het plaatsje uitgestorven en omringd door bosbranden. ,,Alle mooie plekjes zijn afgefikt.”

Door Rik Spekenbrink

Ze klinkt rustig, soms lacht Carla Zijlstra even. Ze heeft geen zin om de hele dag stil te staan bij de ellende die het land waar ze al 18 jaar woont treft. ,,Dus ik ga gewoon naar buiten. Anders hoor en zie je het de hele dag op het nieuws”, zegt ze aan de telefoon. ,,Ik ben net nog even gaan fietsen. Maar het is hier uitgestorven. Het nationaal park is dicht, de camping is dicht, het restaurant is dicht. Terwijl dit echt een vakantieplaats is in de zomer.”

De geboren Friezin (50), voormalig specialiste op de 3 en 5 kilometer schaatsen, is niet in paniek. Terwijl haar woonplaats Jindabye, in de provincie New South Wales, letterlijk wordt omringd door bosbranden. Het vuur is genaderd tot op ongeveer 35 kilometer. ,,Akelig dichtbij. Zeker als je weet hoe snel een brand zich kan uitbreiden en verplaatsen. Iedereen heeft de beelden gezien van mensen die naar het strand vluchtten. Aan alle kanten om ons heen zijn nu grote branden. Maar als de wind niet draait, zitten we vrij veilig. We ruiken nu ook niets buiten.”

Quote

Het oude huisje uit 1880, alle bordjes, het skigebied­je. Alles is afgefikt. Als ik daar aan denk, Jezus… De gevolgen gaan we voor de rest van ons leven zien

Carla Zijlstra
Volledig scherm
Carla Zijlstra op archiefbeeld (2012).

In 2003 waren er ook bosbranden in de omgeving. ,,Dat was anders. Toen kwam iedereen aanrukken. Dat denken mensen nu ook: zet wat brandweerwagens om de haarden heen en spuiten. Maar met deze wind en hitte en een luchtvochtigheid van vaak onder de 10 procent, is er geen beginnen aan. Bovendien hebben alle troepen hun handen vol. Overal is brand, het is immens. Helikopters kunnen de lucht niet in omdat ze door de rook toch niets zien.”

Los van de mensenlevens en honderdduizenden dieren die zijn omgekomen, denkt Zijlstra (tegenwoordig werkzaam als fysiotherapeute en pilates-docent) ook aan alle verloren natuur. ,,Vorig jaar heb ik zo’n goede tijd gehad met een lange fietstocht door Kosciuszko National Park. Het oude huisje uit 1880, alle bordjes, het skigebiedje hier vlakbij. Alles is afgefikt. Als ik daar aan denk, Jezus… De gevolgen gaan we voor de rest van ons leven zien. En het toerisme krijgt het heel zwaar komende tijd.” Al snel volgt ook een relativering. ,,Er zijn 28 mensen overleden sinds half september. Afgelopen nacht in Iran waren het er veel meer. Dus wat is erg, ik weet het ook niet.”

De weersverwachtingen vanaf vrijdag stemmen tot enig optimisme. ,,Het wordt minder heet, maar er wordt ook onweer voorspeld. Dat kan weer nieuwe branden veroorzaken.” Zijlstra en haar man hebben voor aanstaande dinsdag een vakantie gepland naar Europa. ,,Onze dochter Zana doet mee aan de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne, als langlaufster voor Australië. Het zou heel jammer zijn als we daar niet bij kunnen zijn. Maar we moeten wel op het vliegveld van Canberra zien te komen.”

Bekijk video's over de bosbranden in Australië in onderstaande playlist:

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm

Overige sporten