Volledig scherm
© AFP

Rode Kruis haalt bijna half miljoen op voor hulp bij bosbranden Australië

Op het gironummer 5125 dat het Nederlandse Rode Kruis maandag opende is al meer dan 450.000 euro gestort. Dat geld wordt direct doorgesluisd naar het Rode Kruis in Australië en wordt gebruikt voor voedsel, water, toiletspullen en mentale hulp voor getroffenen. 

Vanmiddag maakte het Rode Kruis de tussenstand bekend: ,,Het Rode Kruis in Australië kan door de donaties de hulp opschalen. Begin deze week waren er zo’n 1590 Rode Kruis-hulpverleners betrokken bij de hulpverlening, nu zijn dat er 1920 hulpverleners”, meldt een woordvoerder. ,,Het is een flink bedrag, een mooie opbrengt, maar we weten ook dat er nog veel nodig is.”

In evacuatiecentra krijgen duizenden Australiërs psychosociale hulp. Ook wordt er voedsel en water uitgedeeld. ,,Veel mensen zijn alles kwijt.” Door de verwoestende branden ligt de communicatie er in sommige gebieden ook uit, daarom verzorgt het Rode Kruis verzorgt satelliettelefoons voor deze gemeenschappen. 

De bosbranden teisteren Australië al maanden. Zeker 24 mensen zijn overleden, bijna zes miljoen hectare natuur - een gebied groter dan Nederland - is verwoest, ruim 1500 woningen zijn afgebrand, naar schatting een half miljard dieren vonden de dood. En de branden kunnen nog tot eind maart voortduren, is de vrees. 

Bekijk hieronder onze video's over de bosbranden in Australië.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.