Volledig scherm
Een foto van het vuur bij de kust van Eden in New South Wales. © AFP

Tientallen meldingen van oplichting rond branden Australië: ‘het laagste van het laagste’

De Australische autoriteiten slaan alarm over oplichters die misbruik maken van de verwoestende bosbranden die het land teisteren. Consumentenwaakhond ACCC zegt sinds september 86 meldingen te hebben ontvangen van oplichterspraktijken, berichten Australische media.

Fraudeurs doen zich volgens het ACCC bijvoorbeeld voor als slachtoffers en verschijnen zelfs bij mensen aan de deur om geld te vragen. Ook zijn er nepwebsites in de lucht die zogenaamd van liefdadigheidsorganisaties zijn. Het aantal meldingen zou toenemen omdat de autoriteiten mensen vragen om geld te doneren. Er is sprake van een overschot aan gedoneerde goederen. Lokale media berichten dat er ook plunderaars actief zijn die het voorzien hebben op verlaten woningen.

Minister Kate Neville (hulpdiensten) van deelstaat Victoria omschrijft de activiteiten van de oplichters als ‘het laagste van het laagste’. Ze concludeert dat veel Australiërs graag willen helpen en laten zich daardoor makkelijk voor de gek houden. 

Brandstichting

De autoriteiten vervolgen ook 180 personen in verband met de bosbranden. Er zijn sinds de uitbraken 24 personen aangehouden voor brandstichting, meldt de politie van New South Wales. Anderen hielden zich niet aan de regels: ze maakten bijvoorbeeld ondanks een verbod open vuur of gooiden een brandende sigaret of lucifer weg in het kurkdroge landschap. De straffen kunnen oplopen tot 21 jaar.

Grote gebieden in de staten New South Wales, Victoria en South Australia gaan  in vlammen op. Momenteel zijn de extreme temperaturen gedaald, maar aan het eind van de week wordt er weer een hittegolf verwacht. 25 mensen kwamen al om het leven en er zijn ongeveer 1800 huizen verwoest.