‘Framewerk’ van Pjotr Muller in Elst is ook populair bij kinderen.
Volledig scherm
‘Framewerk’ van Pjotr Muller in Elst is ook populair bij kinderen. © Erik van 't Hullenaar

Cultureel verantwoord klimrek dat verwijst naar de Romeinen

Buiten BeeldIn de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: ‘Framewerk’ in Elst.

Een kunstwerk dat beklommen kan worden. Dat is niet alledaags. In Elst kan het. Je moet ervoor naar de rand van het archeologische veld in de nieuwbouwwijk Westeraam. Je komt het kubusvormige beeld ‘Framewerk’ van Pjotr Muller tegen aan de doorgaande weg. 

Het staat tussen de basisscholen en de scholen voor voortgezet onderwijs aan de straat die Colosseum heet. In eerste instantie wilde Pjotr Muller, omdat de grote wijk alleen nog op papier stond, een groot architectonisch beeld maken tussen twee huizen in. 

Huizen onverkoopbaar

,,Maar dat stuitte op bezwaar van de projectontwikkelaars, omdat ze bang waren dat de huizen aan weerszijde onverkoopbaar zouden blijken. Daardoor werd min of meer de rand van het archeologisch veld aangeboden als plek en daar was ik zeer blij mee”, laat de kunstenaar weten.

Het archeologische veld heeft die naam gekregen omdat tijdens de aanleg van de nieuwbouwwijk een Gallo-Romeinse tempel is gevonden. Binnen de muren van die tempel bleken houten overblijfselen van een ander religieus gebouw te liggen.

Plateaus mogen roesten

Muller noemt de gelaagdheid van culturen die bij opgravingen naar boven komen, uitermate interessant. Het is voor hem een mooi uitgangspunt voor het maken van een beeld. ,,Vanwege die lagen ben ik uitgegaan van drie plateaus met een verbeelding van een opgraving. Doordat je stijgt via de trappen zijn de drie plateaus goed te zien”,  geeft hij aan.

Het kunstwerk is vervaardigd van gecoat staal. Dat geldt niet voor de drie plateaus. Die mochten roesten en er ook enigszins verweerd uitzien. Een staalfabriek heeft het kunstwerk gemaakt.

Het beeld is door de gemeente Overbetuwe opgenomen in de kunstfietsroute. In de folder die daarover verschenen is, staat vermeld dat in het bouwwerk een plattegrond, delen van funderingen en een driedimensionale maquette te zien zijn. Het zijn verwijzingen naar de resten in het archeologische veld.

Lees hier eerdere afleveringen in de serie ‘Buiten Beeld’.

Betuwe