De V van vrede en van vrijheid van Gé Berns op het Vredesplein in Oosterhout.  ,,Ik heb geprobeerd andere monumenten te ontwerpen dan de traditionele.”
Volledig scherm
PREMIUM
De V van vrede en van vrijheid van Gé Berns op het Vredesplein in Oosterhout. ,,Ik heb geprobeerd andere monumenten te ontwerpen dan de traditionele.” © Gerard Burgers

De V van vrede in Oosterhout herrijst uit aangetaste aarde

Buiten BeeldIn de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: Monument Vrede in Oosterhout.

De grote letter V kan niemand ontgaan als je het kunstwerk aan het Vredesplein in Oosterhout passeert. Het is de V van vrede en van vrijheid. Maar de V staat ook voor de Vijfde van Beethoven. De symfonie waarvan de openingsmelodie in bezettingstijd werd gebruikt als morsecode, stelt ontwerper Gé Berns uit Oosterhout.

Hij is ook de kunstenaar van de grote V in Zetten, het bevrijdingsmonument op een prominente plek in het dorp. Ook al een beeld dat in het vizier valt bij iedereen die er voorbij komt. ,,Ik heb geprobeerd andere monumenten te ontwerpen dan de traditionele”, zegt hij over de afwijkende vorm van beide gedenkstenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe