Het Keuje aan de Jan Joostenstraat in Angeren
Volledig scherm
Het Keuje aan de Jan Joostenstraat in Angeren © Erik van 't Hullenaar

Pas als Het Keuje gewassen is kan de optocht beginnen

Buiten beeldIn de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: Het Keuje aan de Jan Joostenstraat in Angeren.

Keujesgat is de naam van Angeren in carnavalstijd. De toenmalige burgemeester van Bemmel, waar Angeren onderdeel van was, vond het al meteen geen fraaie naam. Deze Ernst van Nispen tot Pannerden opteerde voor de naam Keujesburcht. Dat stond toch heel wat beter, meende hij.

Quote

Angeren had meer varkens dan andere dorpen. Dat zal wel komen vanwege de meelhandel die er in het dorp was

Het was een vergeefse poging van de burgemeester. De carnavalisten in Angeren wilden er helemaal niets van weten. Die hielden vast aan de door hen bedachte naam. ‘Wij bemoeien ons niet met gemeentelijke zaken, zo vinden we dat het omgekeerd ook het geval moet zijn’, staat er in de jubileumuitgave van de carnavalsgids van enkele jaren geleden. Een blad dat, hoe kan het ook anders, ‘t Keuje heet.

Twee verenigingen

Keuje is de Betuwse naam voor varken. ,,Het gelijknamige kunstwerk is in 1980 door de plaatselijke ondernemers aan het dorp geschonken ter gelegenheid van elf jaar carnaval in Angeren”, zegt secretaris Patrick Scholten van het Angerens Karnavals Gezelschap De Narrenpoel. In 1980 telde het dorp overigens twee verenigingen. Carnavalsvereniging De Deurdouwers was de andere.

Hoe komt het dorp aan de naam Keujesgat? Daarvoor moeten we terug naar de jaren veertig, zegt oud-voorzitter Rook Overweel van De Narrenpoel. Hij wijst erop dat in Angeren na de Tweede Wereldoorlog vrijwel elke boer een varken had. ,,Je kon Angeren vroeger niet binnenrijden of je rook de varkenslucht al. Angeren had meer varkens dan andere dorpen. Dat zal wel komen vanwege de meelhandel die er in het dorp was. Die stimuleerde de boeren om varkens te houden.”

Het Keuje speelt uiteraard een rol tijdens de carnavalsoptocht. Die start pas als het varken is gewassen door de prins en de jeugdprins. ,,Het beeld wordt met bier gewassen. Of met champagne. In elk geval iets met alcohol erin. Zoveel bier is dat overigens niet”, zegt Overweel. ,,Een fles kan er best van af.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe