‘Knilles’ klopt zijn klomp uit op het Kerkplein van Valburg.
Volledig scherm
PREMIUM
‘Knilles’ klopt zijn klomp uit op het Kerkplein van Valburg. © Erik van 't Hullenaar

Reus Knilles speelt een hoofdrol in de legende over het ontstaan van Valburg

Buiten BeeldIn de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: Knilles op het Kerkplein in Valburg.

Quote

Valburg beviel Knilles wel. Hij wilde er graag wonen

Hans Saris, Carnavalsvereniging ’t Blauwe Striekske

Elk dorp heeft zijn eigen legende. In die van Valburg speelt Knilles de hoofdrol. Het beeld uit 1979 is een geschenk van ’t Blauwe Striekske, ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan van deze carnavalsvereniging. De geschiedenis van de reus Knilles is te lezen op de plaquette bij het beeld. 

Erelid Hans Saris van ’t Blauwe Striekske kent de legende uit zijn hoofd. Al weet hij niet wie het kunstwerk heeft ontworpen. Wel is duidelijk dat de legende van Knilles aan de basis van het beeld ligt. ,,Deze reus kwam uit Nijmegen naar de Betuwe. Hier vond hij de ruimte. Hij zag een gebied dat met wielen en sloten ook erg nat was. Hij heeft daarop grond verplaatst, van de Waal naar het dorp. Valburg beviel hem wel. Hij wilde er graag wonen”, zegt Saris.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe