Volledig scherm
Cristiano Ronaldo is de gevierde man na de winst op Atlético Madrid. © Getty Images

‘Als Ajax wil stunten, mag Ronaldo geen knikker raken’

Ajax heeft met Juventus een loodzware opponent geloot in de kwartfinale van de Champions League. Volgens velen was dit de minst favoriete club om tegen te loten. Arie Haan, Sjaak Swart en David Endt laten hun licht over de loting schijnen. 

Quote

Ajax – Juventus is toch een prachtig affiche?

David Endt
Volledig scherm
Sjaak Swart. © ANP

Uit onze poll bleek dat Juventus met 4 procent de minst favoriete club was om te loten volgens de lezers. Oud-spelers van Ajax Arie Haan en Sjaak Swart delen die mening ook. ,,Juventus is de slechtste loting die je kunt hebben”, zegt Swart stellig. ,,Ik had veel liever een Engelse ploeg geloot.” David Endt, voormalig teammanager Ajax en Italië-kenner, is een andere mening toebedeeld. ,,Van alle mogelijke opponenten was Juventus de favoriet in mijn lijst. Ajax – Juventus is toch een prachtig affiche? Vooral vanuit historisch oogpunt is dit een prachtige wedstrijd.”

Daarmee doelt Endt mede op de affiches in 1973, 1974 en 1996. Allen jaartallen waarin Ajax de Oude Dame in Europees verband trof. Slechts in een van deze drie jaartallen stapte Ajax als winnaar van het veld, in 1973, toen won het de Europa Cup-finale van de zwart-witte formatie. In totaal troffen de clubs elkaar twaalf keer, waarvan de Amsterdammers slechts twee keer wonnen tegenover zes verliespartijen en vier gelijke spelen. Naast de resultaten in het verleden lijkt ook dit keer Juventus de favorietenrol te gaan vertolken.

Volgens Endt moet Ajax daar juist kracht uit putten. ,,Er is geen sprake van moeten. Je kunt met een lichte geest in de wedstrijd stappen. Dan kan Ajax, net als tegen Real Madrid, verrassen.” Ook Haan ziet een kleine mogelijkheid. ,,Ajax moet alles uit de kast halen, maar ze hebben tegen Real al bewezen dat ze kunnen voetballen. Daarbij komt dat ook Juventus mindere dagen heeft. Kijk naar de heenwedstrijd tegen Atlético Madrid.”

Volledig scherm
David Endt. © Stanley Gontha

Swart is ook van mening dat Ajax de winst van Atlético Madrid op Juventus als voorbeeld moet nemen. Maar dat het voor Ajax stukken moeilijker gaat worden dan voor de Madrilenen wil hij benadrukken. ,,Atlético Madrid speelt vanuit de verdediging. Dat is niet des Ajax’. Wij zijn heel aanvallend ingesteld en tegen een ploeg als Juventus is dat ontzettend dodelijk. Dan word je geslacht in de counter. Bovendien hebben ze natuurlijk een uitmuntende verdediging, kijk naar Chiellini, die sloopt iedereen.”

De drie zijn het erover eens: om een kansje te maken moet Cristiano Ronaldo aan banden worden gelegd. ,,Hij mag geen knikker raken, wil Ajax aanspraak maken op een mogelijke stunt. De Amsterdammers moeten compact spelen, waarbij de ploeg als geheel moet verdedigen en aanvallen. Wanneer dat niet gebeurt, dan word je compleet weggespeeld”, weet Haan.

Volledig scherm
Arie Haan (links) wordt omhelsd door Johan Neeskens na de goal tegen Independiente in 1972. © ANP

Wat het hele verhaal nog moeilijker maakt is dat Juventus in feite al kampioen is en alles gaat gooien op de Champions League. ,,Kijk, kampioen zijn ze in feite al. Ze kunnen spelers rust geven wanneer ze willen. Ajax heeft dat allerminst. Wij hebben nog belangrijke wedstrijden voor de boeg. Dan kunnen er blessures of gevallen van vermoeidheid optreden en dat kun je tegen Juventus niet gebruiken”, vertelt Swart. ,,Maar,” vervolgt hij, ,,de wonderen zijn de wereld nog niet uit.”