Volledig scherm
Virgil van Dijk. © Getty Images

‘Van Dijk is goed, maar niet de Messi onder de verdedigers’

Virgil van Dijk vertolkte gisteravond een hoofdrol in de overwinning op Bayern München (1-3) en loodste daarmee Liverpool naar de kwartfinales van de Champions League. De Engelse media prijzen de Oranje-aanvoerder de hemel in. Is de euforie rondom zijn persoon terecht of zijn we aan het doorslaan?

Van Dijk blinkt wekelijks uit in de Premier League en ook in de Champions League staat hij zijn mannetje. De Engelse media zijn lyrisch over de boomlange verdediger en ook de Liverpool-fans kunnen geen genoeg van de karakteristieke achterhoedespeler krijgen. Volgens oud-verdediger John de Wolf is de euforie terecht als je wekelijks zo presteert en uitblinkt. Ook ex-international Adri van Tiggelen prijst de verdediger, maar stelt wel dat we niet moeten overdrijven. ,,Hij doet het hartstikke goed, maar we moeten niet doen alsof hij de Messi onder de verdedigers is.”

Moderne topverdediger

Quote

Van Dijk is een godsge­schenk voor het Nederland­se voetbal.

John de Wolf

Van Dijk is een complete, moderne topverdediger vinden zowel De Wolf als Van Tiggelen. ,,Hij heeft alles wat een verdediger moet hebben. Hij is kopsterk, heeft een lange trap, straalt rust uit, is een natuurlijke leider die doet waar hij voor staat. Kortom, een echte no-nonsense verdediger. Een uitzonderlijk talent", vindt de Wolf. ,,Een godsgeschenk voor het Nederlandse voetbal.”

,,Hoe goed hij is in vergelijking met topverdedigers als Sergio Ramos en Giorgio Chiellini?”, vraagt Van Tiggelen. ,,Een Chiellini of een Ramos zijn niet per se minder dan Van Dijk. Het voordeel van Van Dijk is zijn leeftijd, er zit nog wat rek in. Hij kan alleen nog maar beter worden.” De Wolf is wat stelliger. ,,Hij is de beste verdediger die op dit moment op de Europese velden rondloopt. Het enige waar het hem aan ontbreekt zijn prijzen en de nodige ervaring. Een echte topverdediger heeft een noemenswaardige prijzenkast.”

Volledig scherm
Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk. © Pim Ras Fotografie

Ook wil De Wolf het belang van kwaliteitsverdedigers onderstrepen, wat volgens hem nog wel eens wordt onderschat. ,,Kijk naar de wedstrijden van Liverpool tegen Bayern München. In de thuiswedstrijd moest Liverpool het doen zonder Van Dijk. Met of zonder hem achterin is een wereld van verschil. Hetzelfde geldt voor Real Madrid en Sergio Ramos in de wedstrijden tegen Ajax.”

De combinatie Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt kan uitgroeien tot een gouden duo, denken beiden. ,,Momenteel is Van Dijk wel de grote meneer van dit koppel. Hij speelt in een topcompetitie en kan geen enkel moment verslappen. Als De Ligt wekelijks naast Van Dijk zou spelen bij Liverpool, dan duurt het niet lang meer voordat hij ook op dat niveau zit. Daar heeft het Nederlandse voetbal alleen maar profijt van”, sluit Van Tiggelen af.