Volledig scherm
Clubheld Harry Appeldoorn van SML en Vitesse. © Gerard Burgers

Clubheld Harry: 'Uit de nachtdienst het gras maaien'

ClubheldenARNHEM - Stilzitten is niets voor Harry Appeldoorn. ,,Ik heb een volle week. Alleen op donderdag doe ik niks. Dan heb ik een snipperdag en ga ik met José, mijn vrouw, koffiedrinken op Kronenburg.”

Zijn leeftijd (76) is hem niet aan te zien. ,,Ik doe alles op de fiets. Van mijn huis in De Laar naar het complex van Vitesse op Papendal is precies 14 kilometer. Ik fiets zo 100 kilometer per week.”

Het woord is gevallen: Vitesse. Al 30 jaar verricht Appeldoorn hand- en spandiensten bij de eredivisionist. De Arnhemmer somt de lijst op. ,,Ik ben grensrechter geweest bij de D-jeugd, minimaal 10 jaar, en bij de C- en de A-jeugd. Mooie wedstrijden, zoals Vitesse - Feyenoord. Roy Makaay tegen Giovanni van Bronckhorst. Vlaggen doe ik nu niet meer. Ik ben nu materiaalman bij de beloften en op zaterdag regel ik de ontvangst van ouders bij de jeugd.”

Zilveren Vitessenaar

Voor al zijn bewezen diensten werd Appeldoorn in 2010 al benoemd tot Zilveren Vitessenaar. Inmiddels zijn er heel wat klusjes bijgekomen. De Arnhemmer is ook actief bij SML. Op dinsdagmiddag bij de bouwploeg en op vrijdag zorgt hij voor de belijning van de natuurgrasvelden. ,,Ik ben geen lid van SML, maar via Vitesse, dat met jeugdteams een tijd op De Bakenberg speelde, ben ik bij die club blijven hangen. Bij Vitesse en SML vind ik iets terug van hoe het vroeger was. En iedere club heeft toch zijn vrijwilligers nodig.’’

Quote

Bij Vitesse en SML vind ik iets terug van hoe het vroeger was.

De liefde voor Vitesse is logisch. Appeldoorn speelde vanaf zijn twaalfde bij de Arnhemse club. ,,Tot ik in 1960 in militaire dienst moest. Als 'cadeautje' mocht ik 16 maanden naar Nieuw Guinea.”

Vreemd genoeg keerde marinier Appeldoorn daarna niet terug naar Vitesse. Het werd Sempre Avanti. Een paar jaar later zag AGOVV wel iets in de linkerspits. Appeldoorn: ,,Sempre kreeg toen 3.000 gulden. Daar zijn nog douches van gebouwd, haha.”

Amateuristisch

Na twee seizoenen keerde hij, in die tijd verplicht, terug naar zijn oude club Sempre Avanti. ,,Ik was te amateuristisch. Ik werkte ook in de ploegendienst bij de PTT. Bijna niet te doen.”

Bij 'Semper' beleefde Appeldoorn een prachtige tijd. Hij leerde er zijn vrouw, dochter van secretaris Harry van Atten, kennen, speelde jaren in het eerste elftal en werd er nog hoofdtrainer. En ook daar deed hij vrijwilligerswerk. ,,Uit de nachtdienst op zaterdagochtend het gras maaien.”

Erewacht

Behalve bij de voetbalverenigingen is Appeldoorn ook vrijwilliger en bestuurslid bij de club van oud-mariniers. ,,Ik bezoek mensen die ziek zijn. Na een overlijden ben ik, indien gewenst, ook erewacht bij de kist. Dat doe ik ook bij de jaarlijkse herdenking op Bronbeek.”

Stoppen met al die activiteiten? ,,Daar ben ik nog niet aan toe. Ik moet wat om handen hebben.”

Is Harry Appeldoorn jouw clubheld? op hem stemmen kan tot en met 31 oktober via Clubhelden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport