Volledig scherm
© ADbeeld

Daar gaat het geld van de Nederlandse Loterij dus heen...

ClubheldenContributie betalen is vaak even slikken. Maar zonder ondersteuning van buitenaf zou dat bedrag hoger zijn. Een grote financier van alle sportclubs is de Nederlandse Loterij, die vorig jaar 42 miljoen euro naar sport sluisde. Dáár gaat dus dat geld heen van die loten waarmee we af en toe iets winnen...

Quote

Met de fondsen van de Nederland­se Loterij financie­ren wij de schaatsopleiding.’’

Anton Spaan, trainer bij ASV Almere

Een vraag die leeft onder vrijwilligers bij voetbalclubs: gaan gelden zoals die van de Nederlandse Loterij naar ons, sporters die het hard nodig hebben, of profiteren de voetbalmiljonairs ook? Antwoord: de bijna 3,8 miljoen euro die in 2016 van de Nederlandse Loterij naar de KNVB ging, is bedoeld voor amateurverenigingen.

Zodra de winter begint, houdt iedereen van schaatsen, zegt Anton Spaan, trainer bij ASV Almere. ,,En in april gaan we allemaal inlineskaten.'' Spaan traint groepen en is binnen de vereniging als vrijwilliger actief waar nodig. ,,Ik zie mensen van 6 tot 80 jaar gedreven bezig met schaatsen. Allemaal op eigen niveau. De fondsen die van de Nederlandse Loterij bij de KNSB binnenkomen, hebben we nodig om de schaatsopleiding te financieren - het is een erg technische sport - en verenigingen te ondersteunen. Als ik de glimlach zie van mensen die genieten van de beweging en het ijs, is het voor mij goed.''

In 2016 kreeg de bond van Anton Spaan, de KNSB, 873.015 euro van de Nederlandse Loterij. Zo is de realiteit: zonder zulke externe financiering (ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport draagt bij) zou de bloei van verenigingen als ASV Almere niet vanzelfsprekend zijn. Het onderhoud van clubhuizen en trainingsfaciliteiten zou in het gedrang komen. Er zou minder mogelijk zijn op het gebied van de organisatie van competities en toernooien. Rond de vijf miljoen Nederlandse sporters staan er niet bij stil, maar ze hebben veel baat bij de jaarlijkse investeringen van externe financiers zoals de Nederlandse Loterij (ook sponsor van de Clubheldenverkiezing van deze krant).

Gelukkiger en gezonder

Eigenlijk komt het geld dat onze breedtesport mogelijk maakt dus toch weer van onszelf, de lotenkopers. We winnen misschien niet vaak iets, maar het is een troost: onze inleg wordt goed besteed, aan sport en nog achttien goede doelen. De Nederlandse Loterij is zelf geen loterij, maar de naam achter zeven bekende kansspelen. Vorig jaar fuseerden de Staatsloterij en de Lotto, met de Nederlandse Loterij als resultaat. Een concurrerende grote partij is de Goede Doelenloterij, waaronder de Postcodeloterij en de Vriendenloterij vallen.

Als alle moderne organisaties heeft de Nederlandse Loterij een maatschappelijke missie. Die luidt: 'bijdragen aan een gelukkiger en gezonder Nederland'. Sportbeoefening bevordert geluk en gezondheid, vandaar. En, als gezegd, in 2016 ging 42 miljoen euro, 19,7 procent van de inkomsten, naar sport.

25 miljoen

Het is niet de Nederlandse Loterij die bepaalt hoe het geld wordt besteed; dat doet NOC*NSF in overleg met 76 sportbonden. In 2016 bijvoorbeeld ging 12 van de 42 miljoen naar topsport, 25 miljoen naar verenigingsondersteuning en 5 miljoen naar bijzondere doelen als dopingbestrijding, opleiding van scheidsrechters en coaches, en onderzoek.

Kunnen sporters of verenigingen zelf budgetten aanvragen voor mooie projecten, bij NOC*NSF of de Nederlandse Loterij? ,,Nee, het werkt anders'', zegt Geert Slot, woordvoerder van NOC*NSF. ,,Het bedrag gaat alleen naar de bonden, jaarlijks te verdelen volgens een ingewikkeld maar robuust systeem. Verenigingen hebben via normale bondsdemocratie natuurlijk wel zeggenschap over de besteding.''

Gymnastiek

Alle sporten profiteren, van klootschieten tot voetbal (zie kader) en van dammen tot atletiek. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie krijgt ruim 1,1 miljoen euro. Het gaat onder meer naar het grootschalige landelijke project Athletic Champs, dat tot doel heeft jeugd naar het tennis te trekken, vooral door jeugdwedstrijden 'leuker, sneller en intensiever' te maken.

Frank Koomen, manager verenigingszaken bij de KNGU: ,,Een vereniging kan het project Athletic Champs niet zelf optuigen. Het vergt organisatie. Werkgroepen, draaiboeken, begeleiding, de jury, de inschrijfmodule, mensen moeten zich aanpassen, opleidingen moeten worden vernieuwd, banen anders ingericht. Daar worden kosten voor gemaakt. We zijn blij met de afdracht van de Nederlandse Loterij.''

  1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

    Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

    Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-Songfestival fans hoor!”