Volledig scherm
Cok van Herk. © Foto Raphael Drent

'De tennisbaan is mijn troetelkind'

ClubheldenCok van Herk is bijna elke dag op tennisclub TLTC in Tiel om er voor te zorgen dat de vier gravelbanen er perfect bij liggen.

Zondagochtend, half zeven. Bijna iedereen ligt nog op één oor, maar niet Cok van Herk (63). De Tielenaar rijdt dan op een kleine tractor zijn eerste van vele rondjes over de vier tennisbanen van TLTC. Het is een flink karwei om de banen gereed te maken, maar dat deert hem niet. Hij geniet er juist met volle teugen van. „Je hoort alleen de vogeltjes fluiten. Dat is echt genieten.”

Trots

Hoe gaat het in z'n werk?
kaderElke sportvereniging heeft ze: helden die al hun vrije tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium.
Stem ook!
Heeft jouw club ook een echte clubheld? Laat het ons weten!
Ga naar dg.nl/clubhelden en stem op jouw held. Wie weet, wint jouw club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt, maak je zelf kans op een lotenpakket van de Nederlandse Loterij ter waarde van 50 euro. Stemmen kan tot 1 november.

De ochtend loopt op z'n eind en de banen liggen er weer mooi bij. Cok heeft zijn tractor alweer geparkeerd in zijn eigen hok ('Cok's Heem'), maar hij is nog niet klaar met zijn werk. Het is tijd om de vuilnisbakken te legen en het gras te maaien. Rond een uur of twee zit zijn 'werkdag' er op. Hij blijft vaak nog de hele dag op de club om wedstrijdjes te kijken. Meer dan eens krijgt hij een compliment. „Ik vind het mooi als iemand van een andere club zegt dat die banen er mooi bij liggen. Dan voel ik mij trots. Daar doe je het voor.”

Van Herk werd zes jaar geleden 'per toeval' lid van TLTC. Een vriend had hem, buiten zijn weten om, lid gemaakt van de club. De stunt bleek een schot in de roos. „Ik ben helemaal verslaafd geraakt aan het spelletje. Was ik er maar vijftig jaar eerder mee begonnen.”

Provisorisch baantje

Quote

„De tennisbaan is mijn troetel­kind, daar moet verder niemand aankomen.”

Cok van Herk

De Tielenaar werd lid in een tijd waarin het ledenbestand van TLTC in rap tempo kromp: hij kreeg lidnummer 81. De banen waren in die tijd van oktober tot en met april gesloten. „Ik heb meteen gevraagd of de club niet één baan open wilde houden. We konden uiteindelijk zelf provisorisch een baantje maken.” De liefde voor baanonderhoud was geboren: Cok volgde een cursus voor 'groundsman' en zorgde samen met het bestuur voor de benodigde materialen.

Tegenwoordig is TLTC een levendige club met ruim tweehonderd leden, die het hele jaar kunnen tennissen. Van Herk is er wekelijks tussen de tien en twintig uur bezig om de banen in perfecte staat te houden. Hij doet het met veel passie en precisie. „De tennisbaan is mijn troetelkind, daar moet verder niemand aankomen.”

Ken jij ook een echte clubvrijwilliger die in het zonnetje gezet moet worden? Geef hem of haar dan nu op via clubheld2017.nl

Rivierenland