Volledig scherm
Fred Langenkamp: ,,Ik heb veel talent zien komen en gaan." © Gerard Burgers

Fred Langenkamp: Waarom zou ik niet komen als het regent?

ClubheldenAl meer dan twintig jaar is Fred Langenkamp actief als vrijwilliger in de wielersport. ,,Het werkt goed als je elkaar op de juiste manier benadert."

Jeugdleden trainen, wedstrijden organiseren en talent ontdekken: het leven van vrijwilliger Fred Langenkamp staat voor een groot deel in het teken van wielrennen. En dat al meer dan twintig jaar. "Ik doe graag iets terug voor de sport die mij zo veel heeft gegeven."

Ongetraind

Het is 1993 als Mark, de oudste zoon van Fred Langenkamp, met een voorstel komt om een toertocht bij wielervereniging RETO Arnhem te rijden. "Ik was ongetraind en ik reed met de tong tussen de spaken 140 kilometer", herinnert Langenkamp zich. De 8-jarige Mark had het zo naar zijn zin, dat hij besloot om na afloop nog naar oma te fietsen. Nog meer kilometers dus, tot grote verbazing van Fred. "Hij was niet te stoppen."

Hoe gaat het in z'n werk?
kaderElke sportvereniging heeft ze: helden die al hun vrije tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium.
Stem ook!
Heeft jouw club ook een echte clubheld? Laat het ons weten!
Ga naar dg.nl/clubhelden en stem op jouw held. Wie weet, wint jouw club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt, maak je zelf kans op een lotenpakket van de Nederlandse Loterij ter waarde van 50 euro. Stemmen kan tot 1 november.

Het bleek het begin van een lange periode bij de Arnhemse sportvereniging. "Ik wilde Mark niet alleen door het verkeer laten rijden, dus ging ik vaak met hem mee. Uiteindelijk werd ik door RETO gevraagd om vaste begeleider voor de jeugdrenners te worden."

Dus behaalde hij samen met Patrick Willemsen een trainersdiploma en volgden al snel meer activiteiten. Zo was hij lang betrokken bij de organisatie van de Ronde van de Paasberg, ging hij mee op fietsreizen (waaronder de Ronde van Vlaanderen voor nieuwelingen) en helpt hij bij talloze tijdritten in de regio. Hij wordt trouw bijgestaan door een vaste groep vrijwilligers, waaronder zijn vrouw Hetty. Na 24 jaar is het plezier nog altijd een belangrijke motivator voor de 58-jarige Langenkamp, voor wie het vanzelfsprekend lijkt om vrijwilligerswerk te combineren met zijn eigen klusbedrijf. "Als je ziet hoeveel het wielrennen mij heeft gegeven, ben ik blij om iets terug te doen voor de sport. Fietsen is belangrijk geweest voor de vorming van mijn zonen Mark en Patrick, het heeft ze discipline gebracht."

Je wordt maar één keer nat

Langenkamp begeleidt op Nationaal Sportcentrum Papendal de wekelijkse trainingswedstrijden van RETO, samen met Arnoud Haalboom, Jan Kremer en Patrick en Dorothe Willemsen. Van april tot en met augustus zorgen zij voor een goed verloop van de koersen, ook als het stormt of snikheet is. "Waarom zou ik niet komen als het regent?", zegt Langenkamp. "Je wordt toch maar een keer nat? Zo erg is dat niet."

Hij was een van de oprichters van de competitie in 2001. "Het begon klein, met een man of twintig." Nu staan er op een zomerse dinsdagavond met gemak 100 renners aan de start. "Ik heb veel talent zien komen en gaan, waaronder Annemiek van Vleuten, Jaap de Jong en Arvid de Kleijn. Die zijn op Papendal enorm gegroeid."

Niet stoppen

Langenkamp blijft nuchter onder zijn daden. "Alleen kan ik dit niet doen. Het werkt goed als je elkaar op de juiste manier benadert en de juiste verantwoordelijkheden geeft. Aan stoppen denk ik nog lang niet."

Ken jij ook een echte clubvrijwilliger die in het zonnetje gezet moet worden? Geef hem of haar dan nu op via clubheld2017.nl

Regiosport