Volledig scherm
Gerda Crooijmans, voorzitter van de Overloonse Bridge Club. © Ed van Alem

Gerda Crooijmans is de troefkaart van de Overloonse Bridge Club

Ze startte als penningmeester en is nu voorzitter. Dat het allemaal op rolletjes loopt, daar is Gerda Crooijmans trots op.

Ze geeft het, verlegen als ze is, maar schoorvoetend toe: ze doet veel voor de Overloonse Bridge Club, erg veel. Gerda Crooijmans is naast voorzitter vooral manusje-van-alles. Maar onmisbaar, zo benadrukt ze verschillende keren, is zij zeker niet. ,,Nog niet zo lang geleden heb ik een tijdje in het ziekenhuis gelegen met problemen met mijn luchtwegen", zegt de 70-jarige Overloonse. ,,Toen werd mijn werk gewoon overgenomen door anderen. Dat deed me goed, net als dat ik heel veel kaartjes van leden heb ontvangen."

Cursus

De bridgeclub ligt Crooijmans na aan het hart. Ze is vanaf de oprichting, vijftien jaar geleden, nauw betrokken bij de kaartvereniging. Toen ze na een cursus bridge klaar was om competitie te spelen en constateerde dat er in haar woonplaats Overloon nog geen mogelijkheid was om de sport te spelen, zette ze samen met een paar andere liefhebbers de club op. De vereniging telt inmiddels 100 leden, die wekelijks in een competitie met elkaar spelen in de kantine van de Raaijhal.

,,We spelen onze wedstrijden serieus", legt Crooijmans uit. ,,Bij ons ligt het mes niet altijd op tafel. We houden allemaal van het spelletje, maar de gezelligheid is vooral belangrijk."

Hoe gaat het in z'n werk?
kaderElke sportvereniging heeft ze: helden die al hun vrije tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium.
Stem ook!
Heeft jouw club ook een echte clubheld? Laat het ons weten!
Ga naar dg.nl/clubhelden en stem op jouw held. Wie weet, wint jouw club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt, maak je zelf kans op een lotenpakket van de Nederlandse Loterij ter waarde van 50 euro. Stemmen kan tot 1 november.

Naast veel organisatorisch werk (het regelen van de diverse competities en het onderhouden van materiaal), zette Crooijmans zich vanaf de start van de vereniging in als penningmeester. Toen de positie van voorzitter vacant werd, stapte ze niet uit zichzelf naar voren. Hoewel ze door haar clubleden vaak gevraagd werd de hamer op te pakken, twijfelde ze lang.

,,Ook daar werd ik een beetje verlegen van", vertelt Crooijmans. ,,Ik dacht ook dat ik er niet geschikt voor was. Toen er geen andere kandidaat gevonden werd, heb ik toch maar 'ja' gezegd. Nu vind ik het erg leuk om te doen. Het loopt goed. Ik heb het eigenlijk gemakkelijk. Ik heb een fijn team; als voorzitter hoef je alleen maar bij te sturen als het dreigt mis te gaan. Dat is bij ons maar zelden het geval."

Alles bij de Overloonse Bridge Club loopt op rolletjes, vindt Crooijmans.

Trots

,,Daar ben ik trots op. Het klinkt misschien overdreven, maar ik ben dagelijks met de vereniging bezig. Er is best veel regelwerk, er wordt flink over en weer gemaild. Maar als alles dan zo fijn gaat, geeft dat veel voldoening."

Toch is er iets wat ze ook graag anders ziet. Het door haar zo geliefde bridge - ,,Het is zo mooi omdat je ook met slechte kaarten kunt winnen'' - wordt in Overloon maar weinig beoefend door jonge spelers.

,,Als er wat nieuwe leden van rond de 50 jaar bij komen, zouden we daar heel blij mee zijn. Tegenwoordig krijgen mensen later kinderen, dus hebben ze pas later tijd om bijvoorbeeld te gaan bridgen. Toch hopen we dat we de komende jaren een beetje kunnen verjongen.''

Ken jij ook een echte clubvrijwilliger die in het zonnetje gezet moet worden? Geef hem of haar dan nu op via clubheld2017.nl

Regiosport