Volledig scherm
PREMIUM
Het Rijnwaalpad door Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen. © Rolf Hensel

Afvinken

Column OnderlangsDat het fenomeen ‘fietssnelweg’ bestaat, heb ik inmiddels geaccepteerd. Al moet ik lachen om de codenaam. De F1 naar Nijmegen. Alsof je aansluitend op de F16 nog even doorfietst naar Rotterdam. Het tempo ligt hoog op de fietssnelweg. Iedereen roetsjt elektrisch aangedreven langs je heen. Forenzen veelal. Met verbeten koppen op weg naar kantoor.

Martijn Brugman

Martijn Brugman is columnist bij De Gelderlander. In zijn wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

Rustig fietsen is er niet meer bij. Dat hoort bij deze tijd. De prestatiedrang drong zich deze week zelfs in het café aan mij op. Een welzijnswerker was in de ban van LEAN. Hij begon met gloeiende ogen uit te wijden over het generen van maximale waarde voor de klant. De schuimkraag op mijn bier zakte er spontaan van in.

En zo moet ik denken aan twee receptionistes, werkend in de vuurlinie, achter de balie van een zorginstelling. Ze bespraken een uitnodiging voor een zogeheten ‘inspiratiesessie’. Maar ze lieten zich niet gek maken, constateerde ik tevreden vanuit de wachtkamer. Ze gingen niet. Een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid die navolging verdient. Wat ons inspireert dat maken we zelf wel uit.

Zo’n inspiratiesessie gaat natuurlijk over slimmer werken. Of over een op handen zijnde reorganisatie. De receptionisten waren ondertussen in hoog tempo een to-dolijst aan het wegwerken. Was er weer een taak volbracht dan maakten ze daar melding van.

Dat leek mij een prettige manier om zoiets aan te pakken. Samen met een maatje. (Alleen voortploeteren is ook zo wat.) Ik droom zelf regelmatig van een to-dolijst waar een einde aan zit. Je vinkt alles af en dan bestaat het lijstje niet meer. Opgelost in het niets. Het hele fenomeen is voorgoed uit je leven verdwenen. In die wereld bestaan geen fietssnelwegen. (En ook geen speed pedelecs.)

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.