Volledig scherm
PREMIUM
De koperwiek. © Gerrit Jansen

Kil

Column OnderlangsOp een zondagochtend was het Zeegbos op de radio. Bij het programma ‘Vroege Vogels’. Er blijkt zich daar een trektelpost op te houden. In de wereld van de ornithologen een belangrijke plek. Ze tellen er trekvogels. In een paar minuten radio vlogen er heel wat voorbij. Koperwieken, sijsjes, tjiftjaffen, zanglijsters, spreeuwen.

Martijn Brugman

Martijn Brugman is columnist bij De Gelderlander. In zijn wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

En dat dus allemaal in het Zeegbos, een minuscule bosschage pal achter de Huissensedijk. Deze week liep ik er maar weer eens doorheen. Het gekke routewijzerpaaltje dat op de enige kruising in het bos staat, bleek door vandalen uit de grond gerukt. Het lag dwars over het pad. 

Ik pakte het op en zette het tegen een boom. Of de wijzers de goede richting aanwezen, kon ik onmogelijk vaststellen. Het betreft een mysterieuze wandelroute genaamd ‘Park Lingezegen te voet’, bestaande uit dat ene paaltje.

Ik doorkruiste het bos dit keer van oost naar west. In vier minuten was ik klaar. Een schelpenpad is het en op het einde loopt het dood. Maar teruglopen doe je niet. Dat druist in tegen de menselijke natuur. We zullen immer voorwaarts gaan. Desnoods ploeterend. De modderige geitenpaadjes die links en rechts tussen de bomen liepen, vormden het bewijs.

Lopende in het bos stelde ik vast dat ik er te weinig kom. En u ook. Geeft u dat maar toe. Uit onderzoek blijkt dat wij de stad Arnhem killer beleven dan in het verleden. Dat terwijl de stad er zo lommerrijk bij ligt. Te druk met de dagelijkse sleur om van de natuur te genieten. Dat zal het wel zijn. 

Waar ik van opkeek: het betreffende onderzoeksbureau deed in 2013 ook een onderzoek. Een ‘strategische analyse’ van het ‘merk Arnhem’. Me dunkt dat dergelijk onderzoek op zichzelf een nogal kille methode is om de ziel van een stad te doorgronden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.