Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Nieuwjaarsrecepties? Het is allemaal trekken aan een dood paard

Column OnderlangsOok zo genoten van de nieuwjaarsreceptie in uw gemeente? Nee, natuurlijk, want u bent er helemaal niet geweest. Zoals altijd waren de jaarlijkse recepties aan het begin van januari weer een onderonsje van bestuurders en andere bobo's. Het volk is voor het opgeprikte samenzijn niet te porren.

Piet Venhuizen

Piet Venhuizen is journalist bij De Gelderlander en vervangt Martijn Brugman tijdelijk. In de wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

Toch blijven de gemeentebesturen altijd weer proberen hun onderdanen voor de jaarlijkse borrelavond te interesseren. In Rheden, waar ik was, hadden ze vanwege het kroonjaar alle inwoners uitgenodigd die op huisnummer 20 wonen. 

Vroeger werd op deze avond altijd de gemeentelijke sportprijs uitgereikt, zoals Doetinchem enige tijd de prijswinnaar van de promotieprijs De Walwieken bekendmaakte. In Renkum hield de burgemeester dit jaar geen saaie toespraak, maar liet ze zich interviewen. De burgemeester van Winterswijk hield zelfs een talkshow.

Die prijsuitreikingen werkten zolang ze bestonden. Er kwam altijd een hele hoop familie en supporters op af. Maar zodra ze ophielden, stonden de bobo's weer onder elkaar te pimpelen. Onder de aanwezigen in Rheden heb ik dan ook geen bewoners van het nummer 20 aangetroffen. 

Het is allemaal trekken aan een dood paard. Misschien dat Arnhem daarom juist niet eens begint aan deze populariseringspogingen en gewoon het Gelders Orkest  laat spelen. 

Moet die receptie dan maar worden afgeschaft? Ik had het er op de Rhedense receptie over met de Rozendaalse burgemeester Ester Weststeijn. Niet afschaffen, zei ze. Altijd komen die politici, bestuurders en ambtenaren samen om over zaken te praten. Laat ze dan één keer per jaar als mens samen toosten, met die paar inwoners die erbij willen zijn. 

Daar zit wat in, vind ik. Bestuurd te worden door bestuurders die af en toe mens zijn, is wel zo aantrekkelijk. Proost!

Piet Venhuizen vervangt op deze plek enkele weken Martijn Brugman. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.