Flats in de Weezenhof, Nijmegen-Dukenburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Flats in de Weezenhof, Nijmegen-Dukenburg.

Dukenburg wordt het Nijmeegse Verweggistan

ColumnVorig jaar presenteerde de opsteller van het rapport 'De staat van cultuur in Nijmegen' zijn bevindingen. De man van bureau Blueyard gebruikte een foto van Nijmegen waarop Dukenburg en Lindenholt zich onder donkere wolken bevonden.

Qader Shafiq

Qader Shafiq is in 2020 uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar en schrijft daarom voor De Gelderlander wekelijks over de stad en de mensen die hij ontmoet. Shafiq is een drijvende kracht achter Shelter City, kreeg in 2005 de Burgemeester Dalesprijs en publiceerde afgelopen jaar zijn bundel columns Weg naar je eigen land.
Klik voor eerdere columns

Hij was overal en bij iedereen geweest, zelfs in de kroegen. Behalve over het kanaal. Maar de verkenning met zijn Randstedelijke ogen werd de basis voor de cultuurvisie in Nijmegen.

Oh, wat was ik blij, toen ik burgemeester Bruls over Dukenburg hoorde zeggen: ,,Dukenburg wordt niet vooruitgeholpen als ieder blijft vasthouden aan zijn/haar eigen belang. Huidige bewoners, ondernemers, beleidsmakers, actieve professionals, politici zullen uit hun eigen bubbel moeten stappen.”

Hoeveel van de 39 Nijmeegse gemeenteraadsleden
of gezaghebbende bestuurders en beleidsmakers wonen er eigenlijk in Dukenburg?

In dertig jaar tijd is Dukenburg ruim een derde van de inwoners kwijtgeraakt. Vindt u het gek? Het woningtoewijzingsbeleid heeft vanaf begin deze eeuw de leegloop bevorderd. 

Terwijl de progressieve colleges mooie kreten als 'solidaire en bruisende stad' produceerden, werden die dromen door de bittere werkelijkheid ingehaald. De beloofde geneesmiddelen werden pijnstillers met een kortetermijnwerking.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.