Qader Shafiq wordt uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Qader Shafiq wordt uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar. © Paul Rapp

Een bevriende schrijver schreef: ‘Nijmegen mag trots zijn op zijn Afghaanse zoon’

Column Qader ShafiqDeze stad is niet mijn keuze geweest. Sterker nog: ik hoorde de vreemd klinkende naam Nijmegen pas op mijn 25ste voor het eerst. Toen ik hier uit de trein stapte, trilden mijn benen van angst voor het onzekere bestaan. Dan is het toch onvoorstelbaar dat je vijfentwintig jaar later de uitverkorene van die stad wordt.

Qader Shafiq

Qader Shafiq is in 2020 uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar en schrijft daarom voor De Gelderlander wekelijks over de stad en de mensen die hij ontmoet. Shafiq is een drijvende kracht achter Shelter City, kreeg in 2005 de Burgemeester Dalesprijs en publiceerde afgelopen jaar zijn bundel columns Weg naar je eigen land.
Klik voor eerdere columns

Geheel onverwachts werd ik tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen uitverkozen tot 'Nijmegenaar van het jaar'. Mijn naasten had ik verteld, dat ik een nominatie voor de tweede keer al een eer vond. En dat ik de inzet van twee medekandidaten zeer waardevol vond. 

De aankondiging van mijn naam ervoer ik als een donderslag bij heldere hemel. Een erkenning die je sprakeloos maakt.

Ik kreeg van overal felicitaties en in verschillende talen. Zelfs in het Fries. Vanuit Amerika schreef een vriend: 'Migratie kent, naast mooie aspecten, duizend-en-een issues waarvan identiteit de allermoeilijkste is. Je moet sterk in je schoenen staan om zonder jouw achtergrond te verloochenen een waardige burger te zijn van de nieuwe samenleving.' Hij feliciteerde Nijmegen.

Een bevriende schrijver schreef: 'Nijmegen mag trots zijn op zijn Afghaanse zoon.' Mijn moeder maakte zich meteen zorgen over mijn veiligheid. Want in haar stad wordt zo iemand meteen een doelwit voor terroristen. Ik stelde haar gerust door te zeggen, dat ik gewoon blijf fietsen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.