De eerste dag van de introductie van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
De eerste dag van de introductie van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Foto ter illustratie. © Tom Hessels

Internationale studenten herken je zo, hun vaak sombere blikken verraden de cultuurschok

Column Qader ShafiqDit jaar zal de start van het Academisch jaar anders verlopen. Geen feestelijke uitstraling bij het schenkhuis van de studentenvereniging Carolus Magnus en geen lawaai van de zigzag fietsende dronken jongeren op de fietspaden. Je zou denken, corona gooit roet in het eten van eerstejaarsstudenten. Maar heus niet. 

5 reacties

 • Greatest

  4 maanden geleden
  Pim had meestal gelijk. RIP
 • DregernistUua

  5 maanden geleden
  nederlanders overschatten stelselmatig hun wereldwijsheid.  ze denken vrij te zijn maar het is vaker onverschilligheid, zelfoverschatting, lompheid en een gebrek aan afstemming. veel te gretig in het laten zien hoe goed we engels spreken en internationaal zijn. ik heb vaak het schaamrood op de kaken gehad in het buitenland als ik nederlanders (en hun brutale onaangepaste kinderen) meemaak. niet zo beschaafd. Pim noemde nederland de malle pietje van europa. ik snap hem. 
 • Fay Brink

  5 maanden geleden
  Ik ben het meisje in de paarse trui. Ben geen internationale student en de cultuurshok was erg klein aangezien ik uit Nijmegen kom maar bedankt voor deze foto.
 • Titus

  5 maanden geleden
  Was ooit vast leuker en avontuurlijker. tenminste , zo heb ik dat ervaren in 1984, ging met 36 jaar nog een jaartje college lopen, vooraf introductie, bijzonder, tussen allemaal 18-jarige studenten! Was al afgezwakt, geen ontgroening meegemaakt.
 • M S

  5 maanden geleden
  Het avontuurlijke gehalte lijkt wat weg. Alles overgestructureerd en hoe meer je je best doet om het te regelen hoe minder sfeer van zelfstandigheid en zelfonderzoek er bestaat. Vroeger was het fijn dat mensen wat woorden engels konden zodat je in nood hulp had. Maar verder de vrijheid ervaarde zelf een weg te vinden. De mooiste herinneringen ontstaan tijdens een beetje afzien. Contacten voor het leven maken. Naar mijn idee waarom sommige dingen nu zo weinig vreugde geven.... je hoeft er zo weinig moeite in te stoppen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

 1. Betty (90) over avondklok: 'Nu een boete, toen kogels'
  Play

  Betty (90) over avondklok: 'Nu een boete, toen kogels'

 2. Lotte (14) kwam door ernstig misdrijf om het leven
  Play

  Lotte (14) kwam door ernstig misdrijf om het leven

Nijmegen e.o.