Met lintje.
Volledig scherm
PREMIUM
Met lintje. © Paul Rapp

Mijn lintje is een compliment voor Nederland

column qader shafiqDe mededeling kwam als een volslagen verrassing. ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.’ Vereerd was ik door vele felicitaties en warme woorden die daarna volgden. Zo kreeg de Koningsdag enkele dagen later nóg meer betekenis.

Op de dag dat de koning 11 werd, in 1978, was ik er als 9-jarige scholier getuige van dat op een paar honderd meter afstand van onze school een tank op een militaire kazerne schoot. Een vanuit Moskou gesteunde groep van linkse militairen vermoordde de hele familie van president Daud en maakte daarmee een einde aan zijn geweldige plannen voor het land. 

Afghanistan werd Democratische Volksrepubliek. Met rode vlaggen in de hand moesten wij scholieren op straten marcheren en leuzen als ‘dood aan het imperialisme’ roepen. De Amerikanen begonnen de religieuze fanatici te bewapenen, waarmee mijn land een warm slagveld werd van de Koude Oorlog.

Op 27 april 1992 kwamen de Mudjahedin (een verzamelnaam voor fundamentalistische krijgsheren en Taliban) aan de macht. Wat na de uitroeping van de ‘Islamitische Republiek’ mijn geboorteland overkomen is, is inmiddels alom bekend.

Mijn moeder smeekte mij weg te gaan. Zo werd Nederland, een constitutionele monarchie, mijn land van toevlucht. Een democratie waar geen staatshoofd maar de grondwet - met artikel 1 dat mij omhelsde - de echte baas is. Als kind van de republiek werd ik fan van de kersttoespraken van koningin Beatrix en het engagement van haar wijze man, wijlen prins Claus.

Maandag stond ik onder de wapperende oranje vlaggetjes in onze voortuin de tulpen water te geven, toen de telefoon ging: ‘Ik ben mevrouw Van Laarhoven. U kent mij niet. Maar ik wilde u bellen en feliciteren...” In de stem van deze onbekende oudere landgenote trof ik de waarde van mijn lintje aan. Mijn zijn hier is opgevallen. Mijn lintje is een compliment voor Nederland.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.