Ter ere van de geboorte van kroonprins Willem-Alexander kregen alle kinderen in Nederland een geboortelepeltje.
Volledig scherm
PREMIUM
Ter ere van de geboorte van kroonprins Willem-Alexander kregen alle kinderen in Nederland een geboortelepeltje. © ANP

Even dacht ik jaloers dat het geboortelepeltje van de koning nu een waardevol collector’s item is

Column Henk AalbersMijn jongste zus deelde op Koningsdag in de familieapp een foto van het geboortelepeltje van Willem-Alexander. Ach ja, dat was waar ook. Alle kinderen in Nederland kregen destijds zo’n lepeltje. 

Quote

Ze kwamen anoniem tussen de andere theelepel­tjes terecht en werden gewoon gebruikt om mee te roeren

Wij, op de Rosandeschool in Oosterbeek dus ook. Ik was toen 10. De meester legde toen uit dat de pasgeboren baby later onze koning zou worden. Ik kan me er verder weinig van herinneren.

In huize Aalbers werd in 1967 de theelepeltjesvoorraad dus in één klap met vier stuks uitgebreid. Elk van de schoolgaande kinderen uit het gezin nam er een mee naar huis. Erg koningsgezind waren mijn ouders niet, dus de geboortelepeltjes kregen geen aparte behandeling. Ze kwamen anoniem tussen de andere theelepeltjes terecht en werden gewoon gebruikt om mee te roeren.

De foto van het lepeltje dat mijn jongste zus dus nog in haar bezit heeft, bracht me ertoe mijn eigen theelepeltjesvoorraad eens te inspecteren. Ik kwam van alles tegen: een lepeltje met het wapen van Texel, eentje met een huilende wolf (van het Wereld Natuur Fonds), eentje waarop de Waag van Alkmaar is afgebeeld… 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.