Eekhoorn. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Eekhoorn. Foto ter illustratie. © Peter Noy

Ik kan haast niet wachten op de discussie over een paar fijne compromishaltes

Column Van StreekIk begrijp dat een paar gemeenten, waaronder Renkum, graag een snelbus willen die als een speer van Arnhem via Wageningen naar Ede rijdt. 

Quote

Bij de eerste twee haltes zijn alleen maar eekhoorns gesigna­leerd en de andere was een soort station Schiphol, maar dan zonder passagiers

Om te voorkomen dat het ding er toch langer over doet dan de bedoeling is, zou-ie per dorp maar een keer moeten stoppen. Dus een keer remmen in Oosterbeek, een stop in Heelsum, eentje in Renkum, twee keer wat passagiers in- en uitlaten in Wageningen en dan plankgas naar Ede.

Zoals het er nu uitziet zal de snelbus in de spits gaan rijden en ten koste gaan van ander busvervoer. Het is nog niet duidelijk welke haltes de bus zou moeten overslaan. 

Het idee voor de snelbus doet me een beetje denken aan de Interliner, die tot begin deze eeuw tussen Arnhem en Wageningen zoefde. Die had maar twee stopplekken in de hele gemeente.

Uit die tijd stamt ook de buslijn tussen Arnhem en Apeldoorn die over de A50 liep en daar midden in de wildernis nog drie haltes had. Twee lagen in het bos en eentje bij zweefvliegveld Terlet. 

Bij de eerste twee haltes zijn alleen maar eekhoorns gesignaleerd en de andere was een soort station Schiphol, maar dan zonder passagiers. Met een totaal aantal instappers van honderd in tien jaar tijd zit ik er echt niet ver naast.

Inmiddels zijn de zes (drie aan beide kanten) bushaltes ontmanteld. Dat wil zeggen dat de stopknoppen en haltestoepen zijn weggehaald. Op de overgebleven miniparkeerplaatsen zie je nu nog weleens een trucker staan die er de nacht doorbrengt of een verdwaalde wegenwachter.

Ik kan haast niet wachten op de discussie die losbreekt over de stopplaatsen in de gemeente Renkum en de aanleg van een paar fijne compromishaltes, het liefst ergens midden in de ondoordringbare wouden tussen Oosterbeek en Heelsum.

Kees Jansen

Kees Jansen is columnist bij De Gelderlander. Hij verzorgt beurtelings met Henk Aalbers de wekelijkse column ‘Van Streek’. Het duo beschrijft daarin alledaagse belevenissen in de dorpen op de Veluwezoom.
Klik voor eerdere columns.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.