Mijn vrouw en ik waren een goed oppasteam. Maar toen appte onze dochter

Column Van StreekOpeens hadden we drie kleinkinderen over de vloer. Want ze mochten niet naar school en kinderdagverblijf. En hun ouders moesten werken. 

We besloten schooltje te spelen. Niet omdat we bang waren dat ze in hun ontwikkeling zouden achterblijven, maar je moet wat. 

Mijn vrouw speelde juf Titia en ik vertolkte de rol van meester Koen, de stagiair. We begonnen met een kringgesprek. Niet alleen de twee kleuters (6 en 4 jaar oud) zaten in de kring, maar ook de baby van 6 maanden (in wipstoeltje), want nood breekt wet. 

In de kring ging het, hoe kan het ook anders, over corona. De beide kleuters staken keurig hun vinger op als ze iets wilden vertellen. Daarna gingen we (voorbereidend) schrijven. 

Vervolgens mocht de oudste uit een boekje voorlezen. Meester Koen moest tussendoor, met toestemming van juf Titia, even weg om een flesje klaar te maken voor de baby. 

Toen met de kleuters naar buiten om te proberen balletjes in de roos te gooien. Het optellen van de punten was de rekenles. Als beloning voor het harde werken waren er tot slot een paar Netflix-filmpjes.

Telraam. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Telraam. Foto ter illustratie. © ANP

Mijn vrouw en ik waren een goed team. Maar toen kwam er een appje van onze dochter, die aan het werk was. Ze was bezorgd over onze gezondheid. Want ze vond dat wij, vitale zestigers, in de risicogroep zaten. Misschien moest er een andere oplossing worden bedacht voor de kinderen de komende weken, opperde ze. Teleurstelling maakte zich van ons meester.

Later op de dag kwam het toch nog goed. Als we beloofden dat we onze sociale contacten de komende weken zouden beperken (‘voor jullie eigen bestwil’), mochten we aanblijven. Het vrijblijvende schooltje spelen, gaat wel drastisch op de schop. Want de echte juffen hebben aan alle ouders een mailtje gestuurd met tips voor het thuisonderwijs. Dat mailtje hebben wij nu ook. Taalopdrachten, rekenopdrachten, knutseltips.

We gaan ermee aan de slag.

Henk Aalbers

Henk Aalbers is columnist bij De Gelderlander. Hij verzorgt beurtelings met Kees Jansen de wekelijkse column ‘Van Streek’. Het duo beschrijft daarin alledaagse belevenissen in de dorpen op de Veluwezoom.
Klik voor eerdere columns.

Arnhem e.o.