Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © DG

Mijn vrouw heeft eindelijk gedaan wat ze al heel lang wilde doen

Column Van StreekAls mijn vrouw niet kan slapen, en dat is vaak het geval, verlaat ze soms ons bed en gaat naar beneden. Ze maakt dan een sudoku, kijkt televisie, schilt alvast de aardappels of leest wat in een oude krant. Als ze terugkeert vraag ik meestal belangstellend wat ze beneden heeft gedaan.

Vorige week was het weer eens zover. Misschien lag ze wel wakker van de coronacrisis: kinderen, kleinkinderen, vluchtelingen op Lesbos… Toen ze weer in bed terugkwam, vroeg ik haar wat ze had gedaan. 

Quote

,,Hebt u het gevonden?”, riep ik zachtjes naar beneden

Het antwoord was verrassend. Ze had iets gedaan wat ze al heel lang had willen doen, maar wat er nog nooit van was gekomen: de krantenbezorger bedanken. 

Ik zal het uitleggen. Bij ons is in de loop der jaren nog vrijwel nooit een krantenbezorger aan de deur geweest om ons Prettige Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Nooit fooi kunnen geven dus. 

 Mijn vrouw vindt dat jammer. Ze spreekt regelmatig haar diepe respect uit voor de bezorger (m/v) die soms al vóór 5 uur de krant bij ons in de bus gooit. ,,Ik zou het niet kunnen, elke dag zo vroeg opstaan”, zegt ze dan voor de zoveelste keer. 

Vorige week, om 4 uur ’s nachts, zag ze haar kans schoon. Ze deed een tegoedbon in een grote envelop, schreef daarop met grote letters VOOR DE KRANTENBEZORGER en stak die envelop van binnenuit door de gleuf in de deur. Ze keerde terug in bed en viel in een tevreden slaap. 

Ik daarentegen lag vanaf dat moment wakker, gespannen wachtend op de dingen die komen gingen. Om half 5 stopte er een auto voor de deur. (Ja, onze bezorger komt vaak met de auto.) Ik hoorde het geluid van de brievenbus en deed het raam open. ,,Hebt u het gevonden?”, riep ik zachtjes naar beneden. ,,Ja, bedankt”, reageerde een vrouwenstem.

Ik hoop dat ze in december gewoon haar fooitje komt halen.

Henk Aalbers

Henk Aalbers is columnist bij De Gelderlander. Hij verzorgt beurtelings met Kees Jansen de wekelijkse column ‘Van Streek’. Het duo beschrijft daarin alledaagse belevenissen in de dorpen op de Veluwezoom.
Klik voor eerdere columns.

Arnhem e.o.