Ziekenhuis Rijnstate Velp. Straks is het een appartementengebouw.
Volledig scherm
Ziekenhuis Rijnstate Velp. Straks is het een appartementengebouw. © Gerard Burgers

Steriliseren in Velp was bepaald geen fluitje van een cent. Het moest opnieuw

Column Van StreekZiekenhuis Velp houdt op te bestaan. Het wordt een appartementengebouw. Een paar kleine afdelingen mogen nog tot 2022 blijven en dan is het, na 130 jaar, gebeurd. Als er te zijner tijd een gedenkboek komt, dan wil ik daaraan graag het onderstaande bijdragen.

Quote

Moest ik wéér met een kwakje naar het laboratori­um

Begin jaren 90, een paar jaar na de geboorte van ons jongste kind, besloot ik om me in Velp te laten steriliseren. Vasectomie, heet die ingreep officieel. ‘Stelt niets voor’ en ‘fluitje van een cent’, had ik van ervaringsdeskundigen gehoord.

De operatie werd uitgevoerd door een aardige, maar onzekere, jonge dokter. Ik had de indruk dat hij het voor het eerst deed. Maar misschien kwam zijn onzekerheid wel door de bange blik in mijn ogen, want van de stoerheid waarmee ik het besluit had genomen, was op de operatietafel niks meer over.

Toen ik de operatiekamer verliet, kwam de stoerheid terug. Mijn vrouw omhelsde me. Ik voelde me een echte man, hoewel een deel van mijn mannelijkheid me zojuist was afgenomen. Tenminste... dat dacht ik. 

Want toen ik een paar weken later mijn zaad naar het laboratorium bracht, bleek er nog volop leven in te zitten. Een volgende check leverde hetzelfde resultaat op. De operatie, waar ik zo tegenop had gezien, moest opnieuw. Dezelfde dokter, hetzelfde rare gevoel in mijn onderbuik.

Na geruime tijd moest ik weer met een kwakje naar het laboratorium. U durft het bijna niet te raden, denk ik, maar het was zo: ik bleek nog steeds vruchtbaar.

Voor de derde operatie koos ik het ziekenhuis in Zutphen. Daar lukte het wel.

Henk Aalbers

Henk Aalbers is columnist bij De Gelderlander. Hij verzorgt beurtelings met Kees Jansen de wekelijkse column ‘Van Streek’. Het duo beschrijft daarin alledaagse belevenissen in de dorpen op de Veluwezoom.
Klik voor eerdere columns.

Toen mijn vrouw en ik 12,5 jaar getrouwd waren, hebben onze kinderen er nog een leuk toneelstukje van gemaakt. Met in de hoofdrol een kreunende papa met een moeilijk loopje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.