‘Die lange zwiep van Blind voor de goal. Van Persie die de bal naar voren duikend over de Spaanse keeper werkt.’
Volledig scherm
‘Die lange zwiep van Blind voor de goal. Van Persie die de bal naar voren duikend over de Spaanse keeper werkt.’ © Foto: SCS/Pixathlon

Waarom ik bij beslissende momenten tegen de tranen moet vechten

Column Van StreekOp televisie heb ik onlangs de voetbalwedstrijd Nederland-Spanje gekeken, van het WK van 2014. Ik wist wat er ging gebeuren; 1-0 achter en dan die lange zwiep van Blind voor de goal. Van Persie die de bal naar voren duikend over de Spaanse keeper werkt, de commentator die zich haast verslikt in het moment en ‘Perversie, jaaaaa’ roept: 1-1.

Ik krijg er nog steeds tranen van mijn ogen, merkte ik. Net als van de 2-1 van Van Basten in de EK-finale van 1988, de weergaloze actie van Bergkamp tegen Argentinië, maar ook als mijn zoon scoort of een andere goede actie uithaalt. 

Quote

Ik heb zelfs weleens tegen de tranen moeten vechten na een winnende penalty in een schoolvoet­bal­wed­strijd

Ik heb zelfs weleens tegen de tranen moeten vechten na een winnende penalty in een schoolvoetbalwedstrijd, waarbij ik niemand van de spelers kende. Het is de vreugde van de winnaars, de teleurstelling van de verliezers, de ontlading van de spanning.

Misschien is het ook wel een gevolg van een diepe wond in mijn eigen schoolvoetballoopbaan. Ik was al vroeg gek van het spelletje, maar mocht tot aan de laatste klas nooit meedoen. In het jaar voorafgaand aan mijn debuut in wat toen het Paasvoetbaltoernooi heette, werd de Van Limburg Stirumschool kampioen van Renkum en Heelsum. 

Tijdens mijn deelname ging het ietsiepietsie minder. We kregen bijna in alle wedstrijden klop van onze tegenstanders. Tot overmaat van ramp werd het toernooi vanwege de aanhoudende regen ingekort van vier naar twee dagen. Zes jaar op gewacht om mee te doen…

Uiteindelijk moesten we op een ver weg gelegen veld tegen de Wilhelminaschool om een kelderklassering spelen. De wedstrijd eindigde gelijk: penalty’s. Ik zou de eventuele zesde strafschop mogen nemen, maar een klasgenoot die al een keer eerder in de serie geschoten had, kaapte de bal voor me weg en nam ’m. Mis.

Toch niet zo vreemd dat ik een beetje huil bij beslissende momenten…

Kees Jansen

Kees Jansen is columnist bij De Gelderlander. Hij verzorgt beurtelings met Henk Aalbers de wekelijkse column ‘Van Streek’. Het duo beschrijft daarin alledaagse belevenissen in de dorpen op de Veluwezoom.
Klik voor eerdere columns.

Arnhem e.o.