Volledig scherm
PREMIUM
De gemeentewerf van Overbetuwe in Elst. © Ans Schenning

Binnendijks: Smeerpoetsen

ColumnEigenlijk zijn het regelrechte smeerpoetsen in Overbetuwe. Eén weekje nieuws jutten in de krant levert meteen een berg rotzooi op. En de grootste rommelkonten zitten in het gemeentehuis. 

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

In de uiterwaar­den bij Heteren breek je de nek over de lege bierfles­sen en andere troep van plaatselij­ke viespeuken

Joop Brons

Daar is bedacht dat je vervuiling het best kunt tegen gaan door een blikvanger – zeg maar een vuilmikpunt voor passerende fietsers – weg te halen. Als er geen blikvanger meer aan de Rijksweg Noord in Elst staat, kan er immers ook geen ongewenste vuilnis in worden gegooid, zo luidt de waterdichte redenatie.
Het gevolg is dat de hele berm nu een vuilnisbelt is geworden, maar dat de blikvanger in ieder geval brandschoon op de gemeentewerf ligt.

De gemeentewerf? Ja, dat is die plaats waar half Elst via een achteringang gratis het grofvuil en chemisch afval komt dumpen. Want je bent wel gek als je via de hoofdingang de milieutolweg op rijdt. De gemeente beraadt zich op maatregelen om dat soort vuile streken tegen te gaan. Ambtenaren hebben het samen bijvoorbeeld over het plaatsen van een slagboom voor auto’s: een alternatieve blikvanger. De grap is dat in het gemeentehuis de veronderstelling leeft dat het gratis dumpen vanzelf over gaat, als de milieutolweg langer in gebruik is. Hoe dom kun je zijn?

In de uiterwaarden bij Heteren breek je intussen de nek over de lege bierflessen en andere troep van plaatselijke viespeuken, vooral naast de overvolle afvalbakken. De vraag om meer van die bakken is in het gemeentehuis van tafel geveegd omdat er nog geen klachten over zwerfafval in het buitengebied bekend zijn. De beste oplossing is natuurlijk de bestaande prullenbakken weghalen. Dan kan er ook geen vuilnis naast worden geplaatst.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe