Volledig scherm
© Rolf Hensel

Binnendijks: Strijdtoneel

Wat is deze Betuwe stapelgek op merkwaardige strijdtonelen. En als die er even niet zijn, dan worden ze ter plekke gemaakt. In Doornenburg zijn de Noormannen in de slag met middeleeuwse ridders. Wicky de Viking versus Floris. Het zal historisch niet helemaal kloppen, maar dat doet geen afbreuk aan het nagestreefde heldendom en het spectaculaire wapengekletter. 

In Randwijk wordt binnenkort de tweede wereldoorlog nagespeeld door mannen die op commando hun jongensdromen herbeleven. Het meest in het oog springend zijn waarschijnlijk nog de veldslagen in Huissen. Misschien is in het oor knallend meer van toepassing. Ik heb sinds de Umdracht niet meer zoveel hartgrondige vloeken gehoord bij het afgaan van het gildenkanon als zaterdagmorgen. Dikke rookwolken, jankende honden, omvallende consumpties op de Marktterrassen en een luchtalarm dat afgaat. 

Argeloze deelnemers aan de Exodus Wandeltocht, een herinnering aan de oorlog, schrikken zich te pletter. Ze evacueren zelfs al vrijwillig uit het belegerde centrum. Huissen beleeft een zeldzame oorlogscocktail. Twee Duitse schuttersverenigingen en hun kanonnen zorgen voor een internationaal element bij het jaarlijkse beleg en ontzet. Hoe bont die mix is blijkt bij de kerk. Daar staat een antieke Duitse brandweerwagen geparkeerd bij het bombardementsmonument. Wat doedelzakblazers maken het oorlogseffect compleet.

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Als ik volgend jaar rond deze tijd langs de Betuwse linies fiets weet ik wat ik nodig heb. Een vikinghelm, de Duitse vlag, een kogelvrij vest en, als het nog steeds snikheet is, een goed gevuld waterpistool. En niet te vergeten: twee oordoppen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe